Δημοσκόπηση: Σχεδόν οι μισοί Ρώσοι κατά της παράτασης θητείας του Πούτιν

Η Ρωσία διαχωρίζεται απότομα λόγω της συνταγματικής αλλαγής η οποία θα επιτρέψει την παράταση της διακυβέρνησης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι το 2036, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ειδικότερα πρόκειται για τη δημοσκόπηση του Levada Centre κατά την οποία έδειξε ότι το 6% των 1.624 ατόμων διαφορετικών ηλικιών που ερωτήθηκαν στη Ρωσία από τις 19 έως τις 25 Μαρτίου δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τέθηκαν, ενώ το 47% αντιτάχθηκε στο μέτρο και το 48% υποστήριξε.

Ο 67χρονος σήμερα Πούτιν, ο οποίος έχει κυριαρχήσει το ρωσικό πολιτικό τοπίο ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός για δύο δεκαετίες, διατηρεί υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, παρόλο που η βαθμολογία του για εμπιστοσύνη έχει συρρικνωθεί και έπληξε το εξάμηνο χαμηλό τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το Κέντρο Λεβάδα της Μόσχας, το 30% ήταν κατηγορηματικά αντίθετο προς τη μεταρρύθμιση, ενώ το 17% τάσσεται υπέρ της αντίθεσης, έναντι 23% υπέρ της μεταρρύθμισης και 25% για την υποστήριξή της. Η προτεινόμενη αλλαγή, μέρος μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο της Ρωσίας, θα επαναφέρει το προυπολογισμό του Πούτιν στο μηδέν, επιτρέποντάς του να εξυπηρετήσει δυο επιπλέον όρους έξι ετών. Οι διαφημιστικές πινακίδες που προτρέπουν τους Ρώσους να λάβουν μέρος στην εθνική ψηφοφορία έχουν ήδη αυξηθεί σε πολλές ρωσικές πόλεις, ωστόσο την αναβολή του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, ζητώντας από τους πολίτες να να μείνουν στα σπίτια τους, κηρύσσοντας μια εβδομάδα πληρωμένης άδειας από τις εργασίες τους, με στόχο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός διασποράς του κορονοϊού.

Έχοντας ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο της Ρωσίας, οι νέοι κανόνες θα επαναφέρουν την προεδρική περίοδο του Πούτιν στο μηδέν. Αυτό θα έδινε στον πρώην αξιωματούχο της KGB, ο οποίος κυριάρχησε στο πολιτικό τοπίο της Ρωσίας για δύο δεκαετίες, το δικαίωμα να εξυπηρετήσει δυο έξι χρόνια πίσω. Το σύνταγμα επιτρέπει σήμερα στον πρόεδρο να υπηρετεί δύο διαδοχικούς όρους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν θα πρέπει να εγκαταλείψει το αξίωμα του σε τέσσερα χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις κατοχυρώνουν επίσης μια αναφορά της «πίστης στο Θεό» των Ρώσων και ορίζουν ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, απαγορεύοντας ουσιαστικά τους ομοφυλοφιλικούς γάμους. Οι τροποποιήσεις απαγορεύουν την απομάκρυνση της ρωσικής επικράτειας και την απαγόρευση των κλήσεων που προωθούν μια τέτοια κίνηση, καθώς και την προστασία της «ιστορικής αλήθειας» για τον ρόλο της χώρας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται πως ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία, λέγοντας μόνο ότι αυτός και οι άλλοι θα ακούσουν ιατρικές συμβουλές και θα αξιολογήσουν την κατάσταση για να αποφασίσουν πότε είναι κατάλληλη η ώρα για νέα ψηφοφορία.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.