Διοικητής τουTiconderoga: Οι Ελληνικές φρεγάτες έχουν δυνατότητες – Ευκαιρία να μάθουμε να συνεργαζόμαστε

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης των Αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού HN Aegean (FFGH 460), συμμετείχε στην άσκηση ως μονάδα αεροπορικής άμυνας, εντοπίζοντας επαφές γύρω από το USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) .

Στις ανακοινώσεις τους οι διοικητές των πλοίων (Carrier Strike Group αναφέρθηκαν στις δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ανάμεσα τους και ο διοικητής του Ticonderoga USS San Jacinto (CG 56) ο οποίος σημείωσε ότι «το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εξαιρετικές ναυτικές δυνατότητες»

Τα καταδρομικά Ticonderoga συγκαταλέγονται μεταξύ των βαρύτερων μονάδων του αμερικανικού ναυτικού και είναι εξοπλισμένα με σειρά προηγμένων οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων μεγάλοι αριθμοί πυραύλων επιφανείας- αέρος και επιφανείας- επιφανείας. Το Ticonderoga USS San Jacinto (CG 56) διαθέτει σύστημα AEGIS, που παρέχει αποτελεσματική αεράμυνα περιοχής εναντίον εχθρικών αεροσκαφών και πυραύλων. Στην «καρδιά» του AEGIS βρίσκεται το ραντάρ SPY, που εντοπίζει και ιχνηλατεί οτιδήποτε πετά σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ διαθέτει προηγμένα σόναρ για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι λόγοι που τα DDG Arleigh Burke θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του, περιλαμβάνει τόσους πυραύλους cruise τύπου Tomahawk όσο και αντιαεροπορικούς πυραύλους (SM-2, SM-3), πυραύλους Harpoon για χρήση εναντίον άλλων πλοίων, τορπίλες, συστήματα εγγύς αυτοπροστασίας Phalanx, δύο πυροβόλα των 5 ιντσών και δύο ελικόπτερα τύπου Sea Hawk.

Θα έλεγε κανείς ότι το συγκεκριμένο σκάφος είναι «κομμένο και ραμμένο» για την Ανατολική Μεσόγειο, και την προστασία όλων των ενεργειακών σχεδιασμών, ειδικά του EastMed. Οι Αμερικανοί θα ήθελαν όσο τίποτε άλλο να έχουν μια μόνιμη παρουσία ενός τέτοιου καταδρομικού στην Ανατολική Μεσόγειο (είτε οι ίδιοι είτε συμμαχική χώρα) τόσο για τον έλεγχο του βυθού και του αέρα της περιοχής δυνάμεων με ίσες δυνατότητες, ώστε να απεγκλωβιστούν άλλες μονάδες, όπως τα DDG Arleigh Burke, για την Μαύρη Θάλασσα

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.