Ελλάδα – Ρωσία «συμφώνησαν» ότι δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει ικανοποίηση στην Ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα επέφερε θετικά αποτελέσματα τόσο όσον αφορά το διμερές κομμάτι, όσο και ως προς τις δηλώσεις αναφορικά με τα δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά όσο αφορά τις πληροφορίες γιατί στην ουσία αυτό που συμφωνήθηκε στην ουσία είναι ότι οι δύο χώρες δεν έχουν πλέον κανένα κοινό συμφέρον. Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης, και η μετατροπή της σε χώρα Ασφαλής Διέλευσης, και τα κοινά και Στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας με την Τουρκία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για σύγκλιση συμφερόντων.

Οι Ρώσοι έμπειροι στην Διπλωματία και την προπαγάνδα, γνωρίζουν πολύ καλά πως στην Ελλάδα δεν μπορούν να ασκήσουν όχι μόνο εκβιαστική πολιτική με την Ενέργεια όπως στην περίπτωση της Τουρκίας, αλλά ούτε και πολιτική πίεση όπως κάνει σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως στις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται και η στήριξη που θα προσφέρει στην Τουρκία, θα φέρει τον Ελληνικό λαό απέναντι της.

Ήδη το αφήγημα του ομόδοξου γένους έχει καταρρεύσει με την στάση της Μόσχας στην Αρμενία. Όπως αποδεικνύεται με θόρυβο, καμιά σχέση δεν έχει η θρησκεία για τους Ρώσους όταν προτάσσονται τα συμφέροντα. Τα όπλα του Αζερμπαϊτζαν που σκοτώνουν σήμερα τους Αρμένους, το 65% εισάγεται από την Ρωσία η οποία συνεχίζει να προμηθεύει του καθεστώς του Μπακού.

Για τις επόμενες δεκαετίες οι σχέσεις των δύο χωρών θα εξαντληθούν στην κατανόηση , τις εκδηλώσεις, και τις δηλώσεις όπως αυτή με τα 12 ναυτικά μίλια. Η Μόσχα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης αλλά δεν καταδίκασε ποτέ τις προκλήσεις της Τουρκίας, και αυτό έχει την σημασία του

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.