Επανεκλογή του Τραμπ θα αλλάξει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

«Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και το EASTMED έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και συνεχίζουμε τις επαφές για την εξέλιξή τους χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα που θεωρώ ότι θα είναι άσχετο με το θέμα.»

Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Olympia Forum ενώ σημείωσε ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν διάρκεια και το μυστικό της επιτυχίας αυτής είναι τα κοινά συμφέροντα όπως μια δημοκρατική λύση στα Βαλκάνια αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο με ευκαιρίες για όλους.»

Όμως η μέχρι τώρα στάση του Αμερικανού Προέδρου σε μια σειρά συμμαχιών που είχαν αναπτύξει οι Δημοκρατικοί κατά την θητεία του Ομπάμα, ανάμεσα και η Ελλάδα, δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κινείται μέσα από μια καθαρά προσωπική διπλωματία στηριζόμενος πολλές φορές σε ηγέτες που αγγίζουν το όριο των καθεστωτικών, αδειάζοντας έτσι την πολιτική δεκάδων δεκαετιών με τις οποίες οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τα συμφέροντα τους. Η μη αντίδραση του ίδιου στην εικόνα του Ερντογάν με τα στελέχη της Χαμάς δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.

Χώρες όπως η Ουκρανία έχουν δει τα τελευταία δύο χρόνια μια απαξίωση του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος δεν είναι σε θέση, η στην καλύτερη περίπτωση, δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τον Ρώσο Πρόεδρο. Κάτι ανάλογο πράττει και στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πολλοί είναι βέβαιοι πως αν δεν υπήρχε ένα σημαντικό κομμάτι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, η Τουρκία θα είχε προχωρήσει σε σχέδια που θα έφερναν την βασική της επιδίωξη, ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων άνευ όρων μέσα από μια κρίση.

Την Κυριακή η Daily Sabah, μια από τις εφημερίδες που είναι φωνή του Τούρκου Προέδρου, ανέφερε ότι ο Ερντογάν κάνει στροφή προς την Διπλωματία. Ο Τούρκος όμως κάνει στροφή το χρονόμετρο και κοιτά να κερδίσει χρόνο μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές. Στην περίπτωση που επανεκλέγει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν θα εφαρμόσει τα σχέδια του αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ξεκινήσει μια πολιτική με την οποία θα ζητά συνεργασία με χώρες για την ανάπτυξη κοινών συμφερόντων, αλλά δεν θα επεμβαίνει σε διμερή θέματα.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.