Επενδυτικό ενδιαφέρον από τα κρατικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι για την Ελλάδα

Τι και αν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το αποτέλεσμα αυτής ωστόσο έχει θετικό πρόσημο.

Αρχικά πρέπει να υπογραμμιστεί πως πρόκειται για την πρώτη αποστολή πολεμικού υλικού αλλά  και έμψυχου δυναμικού εκτός των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ σημειώνεται πως στην εν λόγω αποστολή οπλικών συστημάτων συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και αναμένεται να ενταχθεί και η Ιταλία. Δεν θα ήταν όμως υπερβολικό να θεωρήσουμε πως η αποστολή των Patriot, δεν γίνεται έτσι απλά, αλλά μέσα από αυτήν σηματοδοτείται η ενεργός στήριξη της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας και στις Εθνικές μας θέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιχειρηματικές συμφωνίες, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει την πρόθεσή του να διευκολύνει τις διαδικασίες ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη συνεργασιών χωρών της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας.Την Δευτέρα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud ενώ αμέσως μετά έγινε διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Αργότερα, το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός έφτασε στο  Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

«Με δεδομένη τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις φιλοεπενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στη συνάντηση με τον Σεϊχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου -όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου- καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων.

«Από το κλίμα της συνάντησης και από την τετ-α-τετ συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με το Διάδοχο του Θρόνου του Εμιράτου, προκύπτει η στρατηγική επιλογή για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, η πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της αναβάθμισης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, στις συναντήσεις εκφράστηκε η έντονη πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναδειχτεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, στις επαφές με τους κρατικούς επενδυτικούς φορείς των ΗΑΕ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate.

Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.