Ερντογάν, ο «Αγιατολάχ» του ΝΑΤΟ

Όσο η Τεχεράνη αυξάνει τις επιθέσεις σε Αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, παρενοχλεί Αμερικανικά σκάφη στο Περσικό Κόλπο, και έχει φέρνει τον πόλεμο στα σύνορα του Ισραήλ, στις ΗΠΑ αυξάνονται οι φωνές για δράση. Ήδη η πολιτική που φαίνεται να υλοποιείται είναι τα αντίποινα σε πληρεξούσιους του Ιράν σε Συρία και Ιράκ, αλλά όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρά αντίποινα στην ενδοχώρα του Ιράν και σε στρατιωτικές βάσεις.

Την ίδια στιγμή η Συρία και η Λιβύη αποτελούν πεδία συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Στην Συρία δεκατέσσερις στρατοί έχουν σηκώσει την σημαία τους, ενώ στην Λιβύη η οποία μετατρέπεται σε «αποθήκη τζιχαντιστών», οι συγκρούσεις γίνονται με σύγχρονα όπλα που παραδίδουν σε μισθοφόρους χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος.

Και στις δύο χώρες η Τουρκία συμμετέχει ενεργά υπερασπίζοντας όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά και αυτά του ΝΑΤΟ. Και για το λόγο αυτό είναι σημαντική για την Συμμαχία, γιατί ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος όχι μόνο να γίνει ένας Proxie αλλά και να θυσιάσει στρατιώτες, στελέχη και υλικό. Αυτό δυναμώνει την στρατιωτική του ισχύ, η προθυμία για απώλειες.

Αυτό για να το πετύχει και να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία, ο Τούρκος Πρόεδρος μετατρέπει την χώρα του σε ένα Ισλαμικό Σουνιτικό κράτος με τον ίδιο να είναι στον ρόλο του «Αγιατολάχ». Ένας «Αγιατολάχ» που εμφανίζεται ως ηγέτης των απανταχού, ακραίων, μουσουλμάνων στο κόσμο με μακρύ του χέρι την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Αυτή η στρατολόγηση του Ερντογάν είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσει στην Λιβύη και την Συρία. Τα όσα θα κερδίσει σε αυτές τις δύο περιοχές θα πρέπει να το ανταποδώσει αλλού. Τα πρόσφατα πλήγματα από το Τουρκικό πυροβολικό σε Ιρανούς μαχητές στην Ιντλίμπ, ίσως δείχνουν το επόμενο σημείο όπου ο «Αγιατολάχ» της Τουρκίας θα προσφέρει τις υπηρεσίες του

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.