Γαλλία, ΗΠΑ και Ισραήλ οι «κηδεμόνες» της Αν.Μεσογείου – Δίνουν στην Ελλάδα την προτεραιότητα της οικονομίας

Τα όπλα υπάρχουν για να υπερασπιστούν το Έθνος, χωρίς αυτό τα όπλα είναι άχρηστα όσο καλά και να είναι. Τα όπλα όμως για να τα αγοράσεις χρειάζεσαι χρήματα, και σε αυτή την περίπτωση ισχύει 100% το «έχεις λεφτά, βρίσκεις όπλα, έχεις όπλα, βρίσκεις λεφτά.»

Στο άρθρο της Δευτέρας με τον τίτλο «Ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ από την Ουκρανία μέχρι την Λιβύη»γινόταν αναφορά στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και τα οποία έχουν προεκτάσεις και σε άλλες χώρες, όπως αυτές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ισχυρή αυτή γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση της Ελλάδας, απειλείται από την εκβιαζόμενη Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Χώρες όπως η Ρωσία και η Γερμανία θέλουν όλα τα ενεργειακά έργα της περιοχής να αναβληθούν και γιατί όχι να ματαιωθούν, με την Άγκυρα να είναι το εργαλείο τους για να το πετύχουν.

Σε αυτή την εξίσωση, άμεσα χαμένες βγαίνουν χώρες όπως το Ισραήλ και η Γαλλία, των οποίων τα συμφέροντα θα πληγούν άμεσα σε ένα ενδεχόμενο σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες που θα πρέπει να αποδείξουν την αποφασιστικότητα τους στην περιοχή είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Όμως τα μνημόνια και σε πολλές περιπτώσεις οι κακές εκτιμήσεις και συγκυρίες, άφησαν την περιοχή χωρίς την απαραίτητη αποτρεπτική στρατιωτική προστασία.

Μια στρατιωτική προστασία τέτοια που να λειτουργεί αποτρεπτικά, όμως, και όπως αποδείχθηκε από τις διαδικασίες απόκτησης των Γαλλικών φρεγατών, δεν είναι εύκολη υπόθεση για την Ελληνική οικονομία. Αυτό το έχουν δει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ. Και οι τρεις χώρες κατανοούν απόλυτα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια διαρκή ένταση με την Τουρκία σε όλα τα μέτωπα.

Η μη προμήθεια των Γαλλικών φρεγατών δεν έφερε καμία ρήξη στις σχέσεις Αθήνας – Παρισιού. Τα όσα διακυδεύονται στην Ανατολική Μεσόγειο, και το μέλλον χωρών, είναι πολύ παραπάνω από την αγορά δύο φρεγατών. Η Γαλλία έχει τεράστια συμφέροντα στην περιοχή, και η Ελλάδα είναι ο βασικός σύμμαχος της στην προάσπιση αυτών.

Με αφορμή αποκλειστικά την προστασία του EastMed (ακόμα και των σχεδίων) οι τρεις αυτές χώρες θα αναλάβουν την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο από τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και από τις προθέσεις κυρίως της Ρωσίας. Εξάλλου η πρόσφατη άφιξη, νωρίτερα, του 6ου στόλου στην περιοχή, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τις χώρες που επιδιώκουν την ένταση στην περιοχή

Η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο θα έχει όλο τον χρόνο να διατηρήσει την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο και τον Έβρο, να ολοκληρώσει όλα τα ενεργειακά έργα και των υποστηρικτών έργων, να δώσει τον χρόνο στις Αμερικανικές επενδύσεις να αναπτυχθούν, και να προχωρήσει στην κατασκευή δικών της πλοίων με την υποστήριξη των ΗΠΑ και Γαλλίας.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.