Γιατί η Ολλανδική πρόταση δεν ήταν ποτέ στην πρώτη επιλογή – Ο Πόλεμος των «Έξι Διαστάσεων» έφερε την Γαλλική Φρεγάτα

Από την πρώτη μέρα που άνοιξε η κουβέντα για την νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η κουβέντα επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που είχαν τα υποψήφια πλοία. Έτσι πολλά απομυθοποιήθηκαν, όπως η πρόταση των ΗΠΑ, και άλλα απέκτησαν μυθική διάσταση όπως η πρόταση των Ολλανδών.

Η σύγκριση των πλοίων έγινε όμως με «Δύο Διαστάσεις Πολέμου», την Θάλασσα και τον Αέρα. Η «Πρώτη», η στεριά, δεν υπήρξε αν και θα έπρεπε. Έτσι στον σχολιασμό του αμυντικού τύπου και των ειδικών της ανάγνωσης των πλοίων, η Ολλανδική πρόταση φαινόταν η ιδανική και η επιλογή οποιαδήποτε άλλης θα ήταν καταστροφή για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτά για όσους ήταν παρατηρητές, γιατί αυτοί που καθορίζουν το μέλλον του Έθνους και όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού, έλαβαν υπόψη και άλλες «Τέσσερις Διαστάσεις Πολέμου», κάνοντας την Ολλανδική πρόταση ακατάλληλη και η οποία στα δικά τους κριτήρια, και με τις «Έξι Διαστάσεις», δεν ήταν ποτέ πρώτη επιλογή.

Από την αρχή η επιλογή ήταν Αμερικανικό η Γαλλικό πλοίο

Όταν ο άνθρωπος άρχισε να διεκδικεί τροφή και αργότερα έδαφος πολεμούσε στην «Πρώτη Διάσταση», στην στεριά. Όταν η γεωγραφία τον ανάγκασε να μεταναστεύσει έφτιαξε πλοία και άρχισε ο πόλεμος στην «Δεύτερη Διάσταση», την Θάλασσα. Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η σύγκρουση μεταφέρθηκε στην «Τρίτη Διάσταση», τον αέρα, η οποία συνεχίστηκε και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να σημειωθεί ότι χρονικά, ανάμεσα σε κάθε «Διάσταση» ο τρόπος πολέμου εξελίχθηκε. Έτσι από τα κουπιά στην Θάλασσα, περάσαμε στις μηχανές και από το ρεσάλτο στις ναυμαχίες από χιλιόμετρα μακριά.

Στην συνέχεια, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, περάσαμε στον Ψυχρό Πόλεμο που έφερε την «Τέταρτη Διάσταση» πολέμου, την «στρατιωτικοποίηση» του διαστήματος γνωστή ως «Πόλεμος των Άστρων». Τα δύο κύρια μπλοκ, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ προχώρησαν σε έναν ανταγωνισμό για τον έλεγχο του διαστήματος με το οποίο προσπάθησαν να ελέγξουν τους συμβατικούς πολέμους.

Με την πτώση του Σοβιετικού μπλοκ, τον «Πόλεμο των Άστρων» διαδέχεται, η μάλλον εξελίσσεται, η «Πέμπτη Διάσταση» πολέμου, ο «κυβερνοπόλεμος» που διαρκεί μέχρι σήμερα. Η διαφορά με τις άλλες «Τέσσερις Διαστάσεις» είναι πως σε αυτόν τον «πόλεμο» μπορούν να συμμετέχουν με την ίδια επιτυχία όχι μόνο ισχυρά κράτη, όπως ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα, αλλά και μικρότερα η ακόμα και ομάδες όπως οι Τζιχαντιστές.

Τέλος, με την ανάπτυξη του διαδικτύου δημιουργήθηκε και η «Έκτη Διάσταση» πολέμου, στον οποίο λαμβάνουν μέρος όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στο Network, σε αυτόν του «ελέγχου του μυαλού»

Είναι γνωστό σε όλους τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα είχαν στις τρεις πρώτες «Διαστάσεις» πολέμου όλες οι φρεγάτες. Όμως στην «Τέταρτη» και την «Πέμπτη» διάσταση όπου η πληροφορία είναι το κυριότερο όπλο, οι προτάσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ δεν είχαν κανέναν ανταγωνισμό. Αν και ο Πρόεδρος Μακρόν ανέφερε για 2η φορά αυτό το πλεονέκτημα σε σχέση με την βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα το καλοκαίρι στην κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, να σημειώσω και το παράδειγμα της Lockheed Martin. Το άρθρο του «V» με τίτλο Αγορά Φρεγατών: Ένα πλεονέκτημα της Lockheed Martin που δεν αγνοεί το Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών, σημείωνε, «σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο θα δημιουργηθεί το ένα νέο πεδίο μάχης, μη συμβατικό, στο οποίο όποιος δεν έχει πρόσβαση στην πληροφορία, και πιο συγκεκριμένα, αυτή που προέρχεται από τον αέρα, θα είναι πάντα ένα βήμα πίσω. Για τον λόγο αυτό η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έχει αναθέσει στην Lockheed Martin ένα συμβόλαιο ύψους 12,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα και τον πειραματισμό άμυνας η οποία χρησιμοποιώντας δορυφόρους και Διαδίκτυο (5G), να ενσωματώσει πληροφορίες και λογισμικό σε αεροσκάφη F-35. Αυτό θα επέτρεπε στο F-35A να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας Starlink, ένα σύστημα δορυφόρων που κατασκευάζεται από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου. Το σύστημα αυτό θα αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους.

Αυτοί οι πομποδέκτες θα είναι εδάφη του ΝΑΤΟ και Συμμάχων των ΗΠΑ. Επίσης οι Πομποδέκτες αυτοί θα είναι και σε συμμαχικά πλοία, και μάλιστα ορισμένα από αυτά θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην συλλογή, αξιολόγηση και αποστολή της πληροφορίας. Αυτό το δίκτυο θα επιτρέπει αεροπλάνα υπολογιστές, όπως τα F-35 που θα προμηθευτεί και η Ελλάδα, να επιχειρούν σε ένα περιβάλλον το οποίο θα προστατεύεται. Αυτοί οι «κοινοί υπολογιστές» (F-35), σήμερα ξεκινούν από την Νορβηγία, φτάνουν στην Πολωνία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα (σε λίγα χρόνια), στο Ισραήλ, και σίγουρα (τελικά) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.»

Και κατέληγε, «η Lockheed Martin Corp στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με τον πάροχο επικοινωνιών Omnispace LLC για την ανάπτυξη ενός διαστημικού δικτύου 5G για εμπορική και κυβερνητική χρήση.

Η LM ανακοίνωσε ότι ένα παγκόσμιο δίκτυο 5G που βασίζεται στο διάστημα θα επιτρέψει στους χρήστες να εναλλάσσονται μεταξύ δορυφορικών και επίγειων δικτύων, αφαιρώντας την ανάγκη για πολλές συσκευές σε διαφορετικά δίκτυα.

Το δίκτυο θα προσφέρει επικοινωνία σε εμπορικές, εταιρικές και κυβερνητικές συσκευές ανεξάρτητα από το περιβάλλον ή την τοποθεσία.

«Η Omnispace έχει δεσμευτεί πλήρως στο όραμα της δημιουργίας μιας νέας παγκόσμιας πλατφόρμας επικοινωνίας που θα παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης 5G απευθείας σε κινητές συσκευές από το διάστημα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Omnispace

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed James Taiclet, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για δίκτυα 5G για την ενίσχυση των αυτόνομων στρατιωτικών δυνατοτήτων. Ο Taiclet σημείωσε ότι οραματίστηκε ένα μέλλον όπου τα μισά έως τα τρία τέταρτα των στρατιωτικών οχημάτων , πλοίων και αεροσκαφών, ήταν αυτόνομα και ένα ισχυρό δίκτυο 5G αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά αυτού του στόλου.»

Τέλος, όσο αφορά την «Έκτη Διάσταση», αυτή του «ελέγχου του μυαλού», η Γαλλική πρόταση ήταν η ιδανική. Μια περιήγηση στα Κοινωνικά Δίκτυα και θα διαπιστώσει ο καθένας πως όλοι οι χρήστες στην Ελλάδα, ακόμα και αυτοί που δεν ξέρουν πόσα πλοία αγόρασε η Ελλάδα, χειροκροτά την Ελληνική κυβέρνηση. Το «Ελλάς – Γαλλία  – Συμμαχία» είναι το πιο δυνατό μήνυμα, ένα μήνυμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεχαστούν εύκολα πολλά προβλήματα. Ακόμα πιο δυνατό είναι το μήνυμα στην γειτονική Τουρκία. Μετά την απόκτηση των Rafale και των Φρεγατών, στο μυαλό των Τούρκων πολιτών η Ελλάδα φαντάζει υπερδύναμη.

Να σημειώσω πως δεν αναφέρω πως για αυτό έγινε η αγορά, για να ξεχαστούν θέματα, αλλά πως το πλοίο των Γάλλων κάλυπτε όλες τις «Διαστάσεις Πολέμου».

Να μην ξεχνάμε πως το 2012, το Facebook σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 700.000 χρήστες χειρίστηκε τις ροές τους, έτσι ώστε η μισή ομάδα να λαμβάνει θετικές ειδήσεις και η άλλη μισή αρνητικές ειδήσεις. Η έρευνα απέδειξε ότι οι ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ψυχολογική και φυσιολογική κατάσταση του κοινού -στόχου, χωρίς το τελευταίο να αντιλαμβάνεται ότι χειραγωγείται. 

Αυτή η έρευνα είναι πλέον «όπλο» στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων, κρατών και άλλων ομάδων για να επιτεθούν, χωρίς εισαγωγικά, στον αντίπαλο μέσω των κοινωνιών.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.