Γιατί το LNG θα υπερκεράσει αγωγούς όπως ο EastMed – Πλεονέκτημα η «Διασπορά του Κινδύνου»

«Εδώ στη Μεσόγειο, οι συνδυασμένες ασκήσεις μας με την Ελληνική Ακτοφυλακή και τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για ολοκλήρωση και οικοδόμηση σταθερότητας στις θαλάσσιες διαδρομές σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή. Το είδαμε πριν από δύο εβδομάδες κάτω στη Ρεβυθούσα με τις ασκήσεις των μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Λιμενικού σε σενάριο θαλάσσιας επέμβασης σε πλατφόρμα φυσικού αερίου.»

Τα παραπάνω είχε ο Αμερικανός Π΄ρεσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιτ, κατά την υπογραφή Συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό και Αμερικανικό Λιμενικό. Το Μνημόνιο το οποίο είχαν υπογράψει ο Αντιναύαρχος κ. Κλιάρης, και ο Αμερικανός ομόλογος του Αντιναύαρχος Poulin, βασίζεται σε  έξι πυλώνες για συνεκπαιδεύσεις όχι μόνο όσο αφορά αποστολές στην Θάλασσα, αλλα και την προστασία εγκαταστάσεων φυσικού αερίου όπως είναι η Ρεβυθούσα, και στο μέλλον το FSRU στην Αλεξανδρούπολη καθώς επίσης και η Φυσική Αποθήκη στην Καβάλα.

Προστασία των νέων «Liberty»

Αυτού του είδους τις Συμφωνίες και ασκήσεις, τις βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μια θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο, μέχρι το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Αποστολή όλων αυτών των ασκήσεων, όπως η πρόσφατη ανάμεσα σε Κύπρο-Ισραήλ-Βρετανία, είναι να προστατέψουν εξέδρες, εγκαταστάσεις και πλοία μεταφοράς ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) και πετρελαίου. Η αποστολή αυτή είναι Στρατηγική, αφού η προστασία θα αφορά όλα τα πλοία που θα κατευθύνονται προς το Αιγαίο για την Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, τους σταθμούς FSRU στον Βόσπορο και την Μικρά Ασία, προς την Αδριατική και την νήσο Κρκ στην Κροατία, καθώς επίσης για τις μονάδες στην Ιταλία.

Οι εκπαιδεύσεις αυτές δεν γίνονται για έναν υποτιθέμενο κίνδυνο, αλλά θα είναι πραγματικός τα επόμενα χρόνια από «τρομοκρατικές ομάδες» που θα λειτουργούν ως Proxies για τρίτες χώρες που θα αντιπαρατεθούν με το ΝΑΤΟ και την Δύση.

Το πλεονέκτημα των LNG έναντι των αγωγών

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το μοναδικό πλεονέκτημα των αγωγών έναντι του LNG είναι τιμή. Όμως η «Ασφάλεια» δεν έχει τιμή, και η Δύση είναι διατεθιμένη να πληρώσει το τίμημα του ακριβού LNG για να διασφαλίσει την τροφοδοσία μέχρι την ήττα της Ρωσίας και την Ενεργειακή μετάβαση.

Η τροφοδοσία με πλοία LNG παρέχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που αφορά την «Διασπορά του Κινδύνου» από τρομοκρατικές ενέργειες, και επιθέσεις ναυτικών μονάδων. Οι επιθέσεις σε βασικούς αγωγούς, όπως ο Νότιος Διάδρομος και ο Baltic Pipe που θα τροφοδοτούν τα επόμενα χρόνια την Ευρώπη με σχεδόν 50 bcm το έτος και οι δύο μαζί, μια «παύση» τους θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα.

Αντίθετα η τροφοδοσία με πλοία που μεταφέρουν ΥΦΑ, έχουν το πλεονέκτημα της «Διασποράς Κινδύνου», αφού η «παύση» ενός πλοίου που θα μεταφέρει από 70.000 έως 150.000 κυβικά μέτρα, δεν θα προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην τροφοδοσία.

Το ίδιο ακριβώς πλεονέκτημα έχουν και οι μονάδες FSRU. Σε μια ενδεχόμενη «παύση» λειτουργίας, τα πλοία θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες μονάδες που προμηθεύουν τα ίδια δίκτυα

Δεν είναι τυχαίο ότι Ελλάδα και Αίγυπτος χτίζουν ανθυποβρυχιακές δυνάμεις από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αφού τα Ρωσικά υποβρύχια αποτελούν από τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.