Η Αγία Σοφία εκθέτει την Ρωσία, επιβεβαιώνει τον Τζέφρι Πάιατ

Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και αιώνες να εμφανισθεί ως ο προστάτης όλων των Ορθοδόξων στην υφήλιο, και για να το πετύχει αυτό, πολλές φορές υπονομεύει το Φανάρι και τον ίδιο τον Πατριάρχη.

Την στιγμή λοιπόν που ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί όλο τον χριστιανισμό, και ειδικά τους Ορθόδοξους, με την απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, θα περίμενε κανείς από την Ρωσία μια πιο σκληρή στάση και όχι τόσο χλιαρή. Την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι περιμένει από την Τουρκία να ληφθεί υπόψιν η «ευαισθησία των πιστών», ενώ ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμιτρι Πεσκόφ, τις προηγούμενες ημέρες δήλωνε ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.

Όμως μετά την απόφαση της Παρασκευής, πιο σημαντική ήταν η ανακοίνωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία ανέφερε πως «η απόφαση για την Αγία Σοφία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διαιρέσεις». Για ποιες διαιρέσεις μιλάει όμως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία;

Η Ρωσία αν δεν επιδιώκει, επιθυμεί μια κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία που με μαθηματική ακρίβεια την επαναφέρει με αξιώσεις στα Βαλκάνια, τα οποία σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, θα αναζητήσουν έναν καθοδηγούμενο ρόλο από την Ρωσία, ειδικά τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

Η αναφορά ότι Αμερικανού Πρέσβη σε πρόσφατη συνέντευξη «ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν» είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσικής πλευράς. Όμως η στάση της Ρωσίας στο θέμα της Αγίας Σοφίας, επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία επιθυμεί μια ένταση στις Ελληνοτουρκικές θέσεις.

Το επόμενο διάστημα, για να μην υπάρχουν «διαιρέσεις», όπως ανέφερε στην ανακοίνωση η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, να μην μείνει κανείς έκπληκτος αν δούμε την παρέμβαση της Ρωσίας στο θέμα, και την αποδοχή αυτής από τον Τούρκο Πρόεδρο. Να μην μείνει κανείς έκπληκτος αν μετά από χιλιάδες χρόνια δούμε και συμβολικό εκκλησιασμό στην Αγία Σοφία, αλλά όχι στα Ελληνικά, αλλά στα Ρωσικά.

Να μην μείνει κανείς έκπληκτος αν η «αντικαταβολή» της εξέλιξης αυτής, πληρωθεί στην Λιβύη

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.