Η Αρμενία δεν κινδυνεύει από τα όπλα των Αζέρων, αλλά από μια καλύτερη ζωή των Αρμενίων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Στις 5 Σεπτεμβρίου η αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Azerbaijan Airlines (AZAL), πραγματοποίησε την πρώτη πτήση από το Μπακού προς το αεροδρόμιο Φουζούλι αεροδρόμιο στην περιοχή του Καραμπάχ.  Το Airbus A340-500, το οποίο είναι το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον στόλο της AZAL, ολοκλήρωσε την πτήση 35 λεπτά μετά την αναχώρηση του Μπακού. Δημοσιογράφοι, ταξιδιωτικοί bloggers και εκπρόσωποι διαφόρων άλλων οργανώσεων ήταν οι πρώτοι επιβάτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο. Ταυτόχρονα με την επιβατική πτήση, η Silk Way Airlines με έδρα το Μπακού πραγματοποίησε την πρώτη μεταφορά εμπορικού φορτίου με αεροπλάνο Boeing 747-400 από το Μπακού

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Φουζούλι άνοιξε τον Ιανουάριο του 2021, λίγο μετά το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή, με τις εργασίες να έχουν πραγματοποιηθεί από εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ιλχαμ Αλίεφ είχε δηλώσει ότι το αεροδρόμιο στο Φουζούλι θα χρησιμεύσει ως «πύλη στο Καραμπάχ» για να τονίσει την σημασία του.

Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα δεκάδες που γίνονται στην περιοχή με κύριο στόχο την ανοικοδόμηση και την δημιουργία υποδομών οι οποίες είχαν δημιουργηθεί κατά την Σοβιετική περίοδο αλλά είχαν καταστραφεί από τους πολέμους και την αδυναμία των Αρμενίων να τις συντηρήσουν. Η περιοχή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες είχε παραδοθεί στην αβεβαιότητα λόγω των συνθηκών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ναγκόρνο – Καραμπάχ να ζούνε στην φτώχια και την ανέχεια. Η Αρμενία με την σειρά της αδυνατούσε να παρέμβει ουσιαστικά αφού η ίδια δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να στηρίξει μια περιοχή, την στιγμη που η ίδια δεν την είχε αναγνωρίσει ως κρατική οντότητα.

Το Μπακού γνωρίζει πολύ καλά πως η επιστροφή στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ θα πρέπει να συνδυαστεί με ανάπτυξη και μάλιστα για όλες τις κοινότητες, Αζέρους και Αρμένιους. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι μονόδρομος για το Αζερμπαϊτζάν και για έναν ακόμη λόγο, οι Ρώσοι. Μια ειρηνική κατάληξη με ταυτόχρονη ανάπτυξη θα αναγκάσει Ρώσους και Τούρκους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Αυτό θα είναι και το πιο επικίνδυνο για το Ερεβάν και το Αρμενικό λόμπι, η προοπτική μιας καλύτερης ζωής για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.