Η άβολη συμβίωση δύο διαφορετικών κόσμων

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν την Τρίτη ένα πρωτόκολλο συμμαχίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους μετά τη νίκη του τελευταίου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με το Anadolu, το πρωτόκολλο σημειώνει πως «σε περίπτωση απειλής τρίτου κράτους για την ανεξαρτησία ή την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε από τα μέρη, αυτά (τα μέρη) θα παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια μεταξύ τους». «Με το Πρωτόκολλο Σουσα, έχουμε καθορίσει τον οδικό χάρτη των σχέσεων μας στο νέο όρο. Αυτό το πρωτόκολλο περιέχει πολλές πτυχές των σχέσεων μας καθώς και το όραμα για την περιοχή μας », δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλίγιεφ.

Ο Αλίγιεφ, από την πλευρά του, είπε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την υποστήριξη που έχει δώσει η Τουρκία κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της χώρας του να απελευθερώσει τα εδάφη της. Το πρωτόκολλο υπεγράφη μεταξύ του Ερντογάν και Αλίγιεφ στη Σούσα, μια πόλη που απελευθερώθηκε από τον Αζερικό στρατό κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στα τέλη του 2020.

Επεκτείνει το Occupied ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει ένα γενικό προξενείο στη Σούσα σε μια προσπάθεια να εντείνει τη συμβολή της Τουρκίας στην ανοικοδόμηση της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν. «Θα συμβάλουμε επίσης στις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν για την ανοικοδόμηση της περιοχής με τον τρόπο που κάναμε και για την απελευθέρωση των εδαφών της», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος . «Καλούμε όλους να κοιτάξουν το μέλλον. Υπάρχουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας για όλους. Εμείς, ως Τουρκία, θέλουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις γεωγραφικές μας σχέσεις μέσω της συνεργασίας », δήλωσε.

Υπενθύμισε τις εκκλήσεις της Τουρκίας για περιφερειακή πρωτοβουλία με τη συμμετοχή έξι χωρών, όπως η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ρωσία, το Ιράν και η Αρμενία, και κάλεσε τον Ερεβάν να ανταποκριθεί θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις για ειρήνη και σταθερότητα. Σε περίπτωση που όλα τα μέρη εγκαταλείψουν την πολιτική μίσους και τις προκλήσεις στην περιοχή και το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα υπογράψουν μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία, τότε η Τουρκία θα λάβει μέτρα για την εξομάλυνση των δεσμών της με τον Ερεβάν, δήλωσε ο Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα λειτουργεί στην Πρεσβεία της στο Μπακού ένα κανονικό Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ένα κανονικό Υπουργείο Άμυνας. Οι Τούρκοι επισκέπτονται υπουργεία και αξιωματούχους σαν να βρίσκονται στην δική τους χώρα, ενώ οι πολιτικοί εκβιασμοί και απειλές είναι καθημερινότητα. Το Μπακού τελεί υπό μια ειδική κατάληψη από τους Τούρκους αναγκάζοντας τον Αλίγιεφ να υποκύπτει στα επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας

Όταν το Χόλυγουντ συναντά το Ακραίο Ισλάμ

Η φωτογραφία του προεδρικού ζεύγους του Αζερμπαϊτζάν από την μια, και του προεδρικού ζεύγους της Τουρκίας από την άλλη, είναι αποκαλυπτική της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο Αζερμπαϊτζάν, αν και καθεστώς, ο Αλίγιεφ εκμεταλλευόμενος την ανάπτυξη που προσφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας, έχει καταφέρει να ισορροπήσει και να δημιουργήσει μια δυτική κοινωνία που σε τίποτα δεν θυμίζει μια μουσουλμανική χώρα.

Η εικόνα της πρώτης κυρίας του Αζερμπαϊτζάν είναι αντιπροσωπευτική σε μεγάλο βαθμό της εικόνας που επικρατεί στην χώρα. Μάλιστα μια από τις κόρες του προεδρικού ζεύγους, είναι παντρεμένη με Εβραίο

Η εικόνα του Ερντογάν και της Εμινέ με την σειρά της, αποδεικνύει τον δρόμο που έχει επιλέξει ο Τούρκος Πρόεδρος για την χώρα του.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.