Η εκμετάλλευση της βοήθειας του Ιβάν Σαββίδη από τους αυτονομιστές; Τα λάθη της οργάνωσης «Έλληνες της Ρωσίας»

Τον Ιβάν Σαββίδη μπορείς να τον κατηγο΄ρησεις για πολλά, ανάλογα από ποια οπτική το κάνεις. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία ο οποίος εκπροσωπεί τεράστια συμφέροντα, αλλά και είναι απέναντι σε ακόμα μεγαλύτερα, όπως αυτά των ΗΠΑ. Για αυτό όμως που δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς, είναι η προσωπική στάση και συμπεριφορά του σε ότι αφορά την ανθρώπινη διάσταση καταστάσεων.

Η βοήθεια που έστειλε, και δεν είναι η πρώτη, στην περιοχή της Μαριούπολης ανακοινώθηκε στον ιστότοπο «Έλληνες της Ρωσίας» (ε΄δω) στις 7 Απριλίου, η οποία δεν έγινε γνωστή και δεν αποτυπώθηκε στην ειδησιογραφία. Θα έλεγα μάλιστα πως επιδιώχθηκε να μην γίνει γνωστή από τον ίδιο έχοντας την εμπειρία από την αντιμετώπιση του Open στην Ελλάδα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Το θέμα ήρθε στην δημοσιότητα την Κυριακή 10 Απριλίου από τον ιστότοπο dan-news.info ο οποίος ανήκει στους αυτονομιστές του Ντονμπάς, και από τον προσωπικό λογαριασμό στο Telegram του επικεφαλής του DPR, Ντένις Πουσίλιν.

«Καπέλωσαν» την βοήθεια οι αυτονομιστές

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αυτονομιστές, ουσιαστικά άφησαν να εννοηθεί πως ο Ιβάν Σαββίδης και η οργάνωση «Έλληνες της Ρωσίας», παρέδωσαν την βοήθεια στους ίδιους. «Όλοι όσοι παίρνουν στα σοβαρά τα γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας βοηθούν το Ντονμπάς. Μια τέτοια υποστήριξη μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί άνευ προηγουμένου. Σήμερα λάβαμε βοήθεια από τους Έλληνες της Ρωσίας. Πρόκειται για 20 οχήματα εκτός δρόμου και 14 γεννήτριες,» σημείωνε η ανακοίνωση ενώ κατέληγε, «εκφράζω (σ.σ ο Πουσίλιν) την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στην Ομοσπονδιακή Εθνική-Πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας και τον αρχηγό της Ιβάν Σαββίδη Ιγνατίεβιτς για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους»

Μάλιστα οι αυτονομιστές δεν δίστασαν στο ίδιο κάδρο της ανακοίνωσης, να εντάξουν δίπλα σε αυτή του Ιβάν Σαββίδη,την Ελληνική όπως ήθελαν να την παρουσιάσουν, την ανάλογη βοήθεια των Τσετσένων, «στα μέσα Μαρτίου, η Δημοκρατία της Τσετσενίας παρέδωσε πενήντα οχήματα εκτός δρόμου στο DPR για τον στρατό και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.»

Τι ανέφερε η αρχική ανακοίνωση της οργάνωσης «Έλληνες της Ρωσίας»

«20 αυτοκίνητα UAZ και 14 γεννήτριες στάλθηκαν από το Ροστόφ-στον-Ντον στη Μαριούπολη. Τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή ιατρικής βοήθειας, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Μαριούπολης, γειτονικών χωριών και αγροκτημάτων. Νωρίτερα η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας παρέδωσε στη Μαριούπολη ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα) και οχήματα, εξοπλισμένα με δεξαμενές που περιείχαν έως και 30 τόνους πόσιμο νερό.»

Τα παραπάνω αναφερόταν στην ανακοίνωση του οργανισμού «Έλληνες της Ρωσίας» σχετικά με την βοήθεια και η οποία κατέληγε: «Στη συλλογή βοήθειας για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καταστροφές συνέβαλαν σήμερα ελληνικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα: από τη Μόσχα, την Κριμαία, την περιφέρεια του Ροστόφ, τις περιφέρειες της Σταυρούπολης και του Κράσνονταρ, τις περιφέρειες του Τομσκ και του Σβερντλόφσκ, τη Δημοκρατία του Ταταρστάν, τη Βόρεια Οσετία (Αλανία).»

Η ανακοίνωση, δεν κάνει λόγο πουθενά για αυτονομιστές η δεν έχει κανένα πολιτικό μήνυμα, κάτι που οφείλαμε να ψάξουμε και εμείς στο «. Όμως υπήρχαν και μερικά σοβαρά λάθη σε αυτή, όπως ότι η βοήθεια φάνηκε να είναι πραγματικά Ελληνική, με όλα τα δέματα να έχουν την Ελληνική σημαία, η ακόμα και η αναφορά στην Βόρεια Οσετία και την Κριμαία, δύο περιοχές που δεν είναι τίποτε άλλο από δημιουργήματα – παράνομα- της Ρωσίας, όπως θα καταλήξει και η Μαριούπολη.

Η αναφορά στις παραπάνω περιοχές ως κανονικότητα από τους «Έλληνες της Ρωσίας» και τον Ιβάν Σαββίδη, επιτρέπει η βοήθεια να αντιμετωπιστεί ως πολιτική ενέργεια

Τέλος, η τρόπος που παρουσιάζεται η χορήγηση της βοήθειας, ενισχύει τον αφήγημα της Μόσχας η οποία προσπαθεί να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη «καίγοντας τον Γιάννη και στην συνέχεια απαλύνει το πόνο με λάδι»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.