Η Ελλάδα συνδέει το ΝΑΤΟ με το «ΝΑΤΟ» της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής

Το βράδυ της 30ης προς 31ης Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Σκοπός της νηοπομπής όπως ισχυρίζονταν οι ιθύνοντες του πλοίου ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.

Το 2010 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για όλες τις χώρες που διεκδικούν ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ήταν στην αρχή της κρίσης ενώ ακολουθούσε η Κύπρος, η Αίγυπτος ζούσε την Αραβική Άνοιξη και ήταν στο έλεος των Αδελφών Μουσουλμάνων, και η Τουρκία, έβλεπε πως ΗΠΑ και Ισραήλ προετοίμαζαν μια εναλλακτική λύση για την μεταφορά του Φυσικού Αερίου από την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στην περίπτωση που στην Συρία δεν έπαιρνε την θέση του Άσαντ ένα φιλοδυτικό καθεστώς.

Ο Ερντογάν το αντιλήφθηκε νωρίς και ξεκίνησε τους εκβιασμούς προς Ισραήλ και ΗΠΑ με «επίσημη» έναρξη των εκβιασμών αυτών, το Παλαιστινιακό ,την Αίγυπτο,τις φυλακίσεις Αμερικανών, την Λιβύη και τους S-400. Μέχρι την πτώση του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Τούρκος Πρόεδρος άρχισε να χτίζει τις σχέσεις του σε όλα τα πεδία που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δραστηριοποιούταν. Στις 13 Ιουλίου 2013 ο σημερινός Πρόεδρος της Αιγύπτου,  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με πραξικόπημα εναντίον του Μοχάμεντ Μόρσι, έρχεται στην εξουσία και ξεκινά μια άλλη σχέση της Αιγύπτου με την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Το 2015 πραγματοποιείται κοινή άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με την νέα ονομασία «ΜΕΔΟΥΣΑ». Από το 2010 είχαν προηγηθεί άλλες ασκήσεις υπό την σκιά των εξελίξεων. Το 2020 η «ΜΕΔΟΥΣΑ» πραγματοποιείται με την συμμετοχή της Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής ότι στην άσκηση συμμετέχουν δύο Νατοϊκές χώρες, Ελλάδα και Γαλλία, και δύο Μουσουλμανικές, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος. Ακόμα και για τις δύο αυτές χώρες, η στενή συνεργασία με χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα μεγάλο βήμα, ειδικά για την Γαλλία και ύστερα με τον τρόπο που προσπάθησε ο Τούρκος Πρόεδρος να την εκθέσει στον Μουσουλμανικό κόσμο.

Από την άλλη, η Νατοϊκή Ελλάδα προχώρησε σε αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς επίσης Ελληνικά (Νατοϊκά) συστήματα Patriot θα μεταφερθούν στην Σαουδική Αραβία. Στον μεγάλο αυτό χάρτη αποτυπώνεται μια συμμαχία η οποία όπως φαίνεται θα προχωρήσει και με αμυντικές συμφωνίες. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως μια αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, θα συνέδεε όλη αυτή την περιοχή, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα ΗΑΕ.

Επίσης, αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, θα ανοίξει τον δρόμο και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το ΝΑΤΟ να αποκτήσει πρόσβαση στις περιοχές αυτές μέσω της Ελλάδας και των συμμαχιών της. Αυτόματα αυξάνεται και επεκτείνεται η Γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, γεγονός που θα συνδέσει σε αυτή την «Subnato» συμμαχία και χώρες όπως το Ισραήλ, την στιγμή μάλιστα που η Ιερουσαλήμ δημιουργεί νέες σχέσεις σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο με τις Αραβικές χώρες

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.