Η Ελλάδα του Delphi Economic Forum 2019 και Ελλάδα του Delphi Economic Forum 2021 – Μια νέα χώρα σε μόλις δύο χρόνια

Όποιος παρακολουθεί το Delphi Economic Forum 2021, και όποιος έχει παρακολουθήσει το Delphi Economic Forum 2019, θα κάνει δύο σημαντικές διαπιστώσεις. Πρώτα το εύρος των συμμετοχών, ειδικά από τον επιχειρηματικό κλάδο, και οι δηλώσεις που δεν επικεντρώνονται στις προβλέψεις και στις ευχές, αλλά στα γεγονότα και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε αυτά.

Η ενέργεια, το περιβάλλον, η τεχνολογία – κυβερνοασφάλεια και τα Βαλκάνια, κυριαρχούν στις συζητήσεις με την Ελλάδα να έχει και στα τέσσερα θέματα πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην Ενέργεια μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί το ρόλο που έχει αναλάβει στην Διαφοροποίηση, στο περιβάλλον η χώρα οδηγείται σε μοντέλο μετάβασης, στην τεχνολογία – κυβερνοασφάλεια είναι η «άμυνα» στην νοτιοανατολική Ευρώπη, και τέλος, στα Βαλκάνια είναι παράγοντας σταθερότητας και με τις Λύσεις που δίνει οδηγεί χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη , ακόμα και η Σερβία, στην «αγκαλιά» της Ευρώπης και της Δύσης.

Μια χώρα που μπήκε στα μνημόνια για 10 δις, σήμερα αντιμετωπίζει με επιτυχία μια τριπλή απειλή, την Πανδημία, την Τουρκική προκλητικότητα και μια λιγότερο γνωστή, τις κυβερνοεπιθέσεις που στόχο έχουν την κοινωνία. Και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν μένει απλά στην άμυνα για την αντιμετώπιση των απειλών. Η χώρα και η πολιτική αποβάλλει φοβικά σύνδρομα, δίνει Λύσεις γύρω από αυτή, και μέσα από ένα πλέγμα συμμαχιών κάνει αισθητή την παρουσία της πέρα από τα σύνορα.

Τα παραπάνω είναι μια σύντομη περιγραφή αφού θα χρειαζόταν χιλιάδες λέξεις για να αποτυπωθούν οι εντυπωσιακές αλλαγές που έχουν συμβεί το 2020-2021. Από την άλλη, χρειάζεται μόνο μια εικόνα για να περιγράψεις το 2019, αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διαδηλώνει έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία, μια «εικόνα κουστούμι» που όπως φαίνεται παρότι πέρασαν πολλά χρόνια από το 2012, του ταιριάζει ακόμα

Αντίθετα το «κοστούμι ενός πρώην πρωθυπουργού», και μάλιστα του πρωθυπουργού που έλυσε το Σκοπιανό και ξεκλείδωσε τα πάντα για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα η χώρα, φαίνεται ότι είναι στενό σε σημείο που δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ακόμα ιστορικό ραντεβού όχι μόνο για την σωτηρία του Έθνους, αλλά ακόμα και για την αναγέννηση του Ελληνισμού. Στα γεγονότα που έρχονται και θα καθορίσουν το μέλλον, φαίνεται πως το Έθνος και ο Ελληνισμός θα κερδίσουν και θα παραχθούν αυτά τα οφέλη που θα αποτυπωθούν στην ιστορία, ενώ όσα χάσει θα εξαφανιστούν στην αξία των όσων κερδηθούν

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.