Η Μόσχα έχει «οπλίσει» τα όπλα της – Την Ενέργεια για την Ευρώπη και την Τουρκία για την Ελλάδα

Τα τελευταία 20 χρόνια η Μόσχα έδειξε μια απίστευτη αντοχή στην προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να την οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό σε όλα τα κρίσιμα πεδία, Καύκασο, Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς επίσης Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα. Μετά από αυτό, οι  ΗΠΑ (μαζί με την μερική αποχώρηση από την Μέση Ανατολή) θα μπορούσε να αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της, πολιτικές και στρατιωτικές, στον κύριο ανταγωνιστή και εχθρό των συμφερόντων της, την Κίνα.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ακριβώς σχεδιάστηκαν και η Μόσχα με κύριο όπλο την ενέργεια εφάρμοσε μια πολιτική στην οποία έχει εμπειρία και προέρχεται από την μακρά ιστορία της KGB και την προσαρμογή της Αγκιτρόπ (Ρωσική μορφή πολιτικής προπαγάνδας) σε σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.

Κατάφερε από την Βόρεια Θάλασσα, μέχρι την Συρία την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο, να διαμορφώσει επιλογές ώστε να αναγκάζει τις ΗΠΑ και χώρες τις Ευρώπης είτε να διαλέγουν την χειρότερη για αυτές, είτε να αναγκάζονται να δαπανήσουν πολιτικά κεφάλαια για να τις αλλάξουν.

Σήμερα η Ρωσία μέσω της Gazprom και με αφορμή τον Nord Stream 2 έχει ενεργοποιήσει το «όπλο» του «ενεργειακού εκβιασμού» και απειλεί όχι μόνο με «ενεργειακό χειμώνα» την Ευρώπη, αλλά και με οικονομική καταστροφή χώρες που είναι αντίθετες στα στρατηγικά της συμφέροντα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ ήταν ξεκάθαρος λίγες ημέρες πριν δηλώνοντας ότι, «αναμφίβολα, η ταχύτερη δυνατή έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Στόχος της Μόσχας δεν είναι μόνο να αποδυναμώσει την Ουκρανία παρουσιάζοντας την ως αναξιόπιστο και προβληματικό σημείο διαμετακόμισης του Ρωσικού φυσικού αερίου, και να ενισχύσει τις εξαρτώμενες χώρες από αυτήν, την Λευκορωσία (Yamal–Europe pipeline) και Τουρκία (TurkishStream) σε αυτό τον ρόλο. Βασική επιδίωξη είναι να καθυστερήσει και γιατί όχι, να καταστρέψει οικονομικά όλα τα ενεργειακά έργα διαφοροποίησης και μετάβασης της ενέργειας στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Μόσχα – Η εξαρτημένη Τουρκία ο Αντιπρόσωπος της για την καταστροφή των συμφερόντων Ελλάδας και Συμμάχων της

Αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός της Μόσχας για τα συμφέροντα της σε όλη την Ευρώπη είναι η Αθήνα. Η Ρωσία – Gazprom έχει καταφέρει να υποτάξει μέσω της Ενέργειας την Λευκορωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης την Γερμανία, ενώ βρίσκεται στην τελική της προσπάθεια και με βοήθεια της Τουρκίας, να κάνει «κατάληψη» στο Αζερμπαϊτζαν. Μάλιστα στην Κασπία Θάλασσα η Ρωσική Luckoil έχει ήδη κάνει την «κατάληψη» αυτή μετά την φυγή της Cevron με την BP να είναι η μόνη εταιρεία της Δύσης που έχει παρουσία στην περιοχή και στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ,το οποίο τροφοδοτεί τον Νότιο Διάδρομο (TANAP – TAP)

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν κατάφερε μόνο να μειώσει μόνο την εξάρτηση από το αέριο της Gazprom, αλλά και να κυριαρχεί στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης καθώς επίσης στην Ενεργειακή Μετάβαση. Συμμετέχοντας ενεργά σε έργα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω συμμαχιών, στην μεταφορά του Αζέρικου φυσικού από την Κασπία Θάλασσα στα Βαλκάνια, την Ιταλία και μέχρι την Ουκρανία, και τέλος, ως ο βασικός κόμβος LNG για τις παραπάνω περιοχές και όχι μόνο, είναι η νούμερο ένα απειλή της Ρωσίας.

Φυσικά η Μόσχα δεν μπορεί να κάνει στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ότι έκανε με τα «Πράσινα Ανθρωπάκια» στην Κριμαία, και με την εισβολή στην Γεωργία για να ματαιώσει Ενεργειακά έργα και εξελίξεις, ούτε φυσικά να προκαλέσει το ΝΑΤΟ και να μείνει η Συμμαχία άπραγη αναγκαστικά όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας και Γεωργίας.

Για τον λόγο αυτό η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει την εξαρτημένη Άγκυρα και τον συμβιβασμένο σε όλα τα πεδία Ερντογάν, ώστε είτε να ματαιωθούν Ενεργειακά έργα μέσω μια παρατεταμένης κρίσης με την Ελλάδα, είτε και ακόμα να καταστραφούν σε ένα επεισόδιο μικρής χρονικής διάρκειας.

Η συμμετοχή των Ρώσων σε μια τέτοια κρίση, παρατεταμένη η και μικρού επεισοδίου θα είναι συνεχής. Εξάλλου την ενεργή συμμετοχή της Μόσχας την είδαμε και στην Ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020 με την βοήθεια προς την Τουρκία για τον εντοπισμό των Ελληνικών υποβρυχίων. Αν και η Πρεσβεία της Ρωσίας διέψευσε εκείνο το άρθρο ως «Fake News», ήταν αδύνατο να διαψεύσει την παρουσία συγκεκριμένων πλοίων του Ρωσικού Ναυτικού στην περιοχή, ακόμα και συγκεκριμένου πλοίου που πέρασε τα Στενά του Βοσπόρου εκείνες τις ημέρες με κατεύθυνση Ανατολικά της Κρήτης.

Διαβάστε επίσης: Την τιμή του φυσικού αερίου και τον χειμώνα θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να ασκήσει επιθετική πολιτική

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2021

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.