Η προβοκάτσια με την ονομασία της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας

«Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» 

Αυτό δήλωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις εντάσεις της Ελλάδας σχετικά με τα αρχικά FFM στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της χώρας, στο EURO 2021. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας είναι σημαίνον στέλεχος του αλβανικού κόμματος DUI το οποίο έχει στόχο να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής στην γειτονική χώρα.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και με τη δέσμευση στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση». Αυτό είχε δηλώσει ο Οσμάνι τον Ιανουάριο κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ο οποίος είχε σημειώσει, «δεν μπορούμε επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων»

Το ποδόσφαιρο ως εργαλείο αποσταθεροποίησης στην περιοχή

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα, οι κατηγορίες έπεσαν στους «στους Σκοπιανούς που πήραν ότι ήθελαν και τώρα δεν τηρούν την Συμφωνία.» Είναι όμως έτσι;

Μια ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Κέιτ Μπερνς και το επίκεντρο των συνομιλιών ήταν το Εκτελεστικό Διάταγμα που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν το οποίο περιέχει σαφή κριτήρια όσον αφορά τις κυρώσεις για όσους ενεργούν κατά των δημοκρατικών αξιών και προέρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια. Το Διάταγμα αφορά όσους θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή χώρας στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και εκείνοι που διαπράττουν διαφθορά ή θέτουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Συζητώντας ο Ζάεφ και η Πρέσβης Μπερνς εξέφρασαν αμοιβαία ικανοποίηση ότι το Διάταγμα του Προέδρου Μπάιντεν επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας τη ζημία που προκαλεί η διαφθορά στην εξωτερική πολιτική , εθνική ασφάλεια και οικονομική σταθερότητα, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Βόρειας Μακεδονίας και άλλων εταίρων και συμμάχων.

Και από εκεί ακριβώς προήλθε η προβοκάτσια, από το κύκλωμα διαφθοράς στην Βόρεια Μακεδονία, ένα κύκλωμα που στηρίζεται από την Ρωσία και την Τουρκία. Αυτοί που δημιούργησαν την προβοκάτσια είχαν ως στόχο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, του οποίου η αντίδραση θα τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της συμμετοχής της Εθνικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι ίδιοι γνώριζαν ότι η προσπάθεια τους δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, αλλά εκμεταλλεύτηκαν την δυναμική του διαδικτύου για να δημιουργήσουν τάση

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani) ,ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3, σημείο e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Στο θέμα έκανε παρέμβαση και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε κείμενο του αναφέρει, «συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στην Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες».Γνωρίζουμε ότι οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητες ενώσεις. Αλλά αυτές λειτουργούν στη βάση των εθνικών νόμων λειτουργίας του αθλητισμού σε κάθε χώρα.

Μπορεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, να εκπροσωπεί μια ποδοσφαιρική ομάδα την Ομοσπονδία της, αλλά αυτή η Ομοσπονδία δεν είναι άνευ πατρίδας, δεν λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο κράτος και συνδέεται με αυτό. Όχι σχέση υποταγής ασφαλώς, αλλά σίγουρα σχέση. Κατά συνέπεια η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται και έχει σχέση με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και όχι με ένα τρίτο. Ούτε είναι Ομοσπονδία ενός χώρου χωρίς κράτος.

Εξάλλου, χωρίς το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ούτε μια εμπορική επιχείρηση με εμπορικό σήμα ως υποστηρίζουν ορισμένοι. Αντίθετα, από αυτή τη σκοπιά εμπίπτει στις διατάξεις για υποχρεωτική «αναγραφή της χώρας προέλευσης» καθότι μάλιστα αγωνίζεται σε «επίσημο πλαίσιο» (με την έννοια του άρθρου [1.7.]).Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της.

Η ΟΥΕΦΑ η οποία αποδέχεται ως μέλη της μόνο Ομοσπονδίες από αναγνωρισμένα κράτη, δεν μπορεί να αποδέχεται Ομοσπονδία ανύπαρκτου κράτους (όπως είναι το «Μακεδονίας»). Το κράτος που πραγματικά υπάρχει είναι «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και να μην επιτρέπει να προστίθενται προβλήματα μέσω του ποδοσφαίρου.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.