Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά είναι στήριξη στην Κυβέρνηση στις πιέσεις της Γερμανίας

Διάβασα αναλυτικά την συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην «Καθημερινή της Κυριακής», για να βρω τα σημεία αυτά στα οποία επιτίθεται στον νυν Πρωθυπουργό, και έχει μια διαφορετική στάση στα Ελληνοτουρκικά.

Όπως συμβαίνει πάντα, τα πρώτα συμπεράσματα βγήκαν από την περίληψη της συνέντευξης και τα οποία δεν αποτυπώνουν όσα ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, «Στην περίπτωση αποχώρησης από τον διάλογο, ποιος θα πάρει την ευθύνη ναυαγίου της διαδικασίας», μεταξύ άλλων απάντησε ο κ.Σαμαράς, «Αν η Ελλάδα αρνηθεί να διαπραγματευτεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την Τουρκία, τότε οι φίλοι της Ελλάδας – δηλαδή όσες χώρες ήδη συσπειρώνονται κατά της Τουρκίας – θα χαρούν. Ενώ οι φίλοι της Τουρκίας θα ενοχληθούν»

Και η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου «Φίλος της Τουρκίας είναι σήμερα η Γερμανία;» με την απάντηση του Αντώνη Σαμαρά να είναι ξεκάθαρη, «Ε, μόνο φιλικά δεν φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε και πολύ Ευρωπαϊκά ,θα έλεγα…..»

Όσο αφορά τις Διερευνητικές, ο κ.Σαμαράς με τις απαντήσεις του επαναλαμβάνει τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι η χώρα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί κυριαρχικά της δικαιώματα, και δεν θα δεχτεί μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε διάλογο δίνοντας στην Τουρκία κυριαρχία μέσω Χάγης.

Όμως ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε την Κυβέρνηση και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της έδωσε ένα «πάτημα» αντίδρασης στα Μνημόνια που θα έρθουν στην Βουλή. Σημείωσε και πάλι τον ρόλο που έπαιξε η Γερμανία και στις πιέσεις που άσκησε στην Ελλάδα για την υπογραφή της Συμφωνίας. «Οι χώρες που μας πίεσαν να υποχωρήσουμε έναντι των Σκοπίων, όταν ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας δεν στήριξαν την Ελλάδα. Το Αντίθετο: Κάποιες συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία!» σημείωσε

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.