Η βολική Ελληνοτουρκική σύγκρουση για την Ρωσία

Τις προηγούμενες ημέρες, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα επιτέθηκε στον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, για την αναφορά που έκανε σε συνέντευξη του ότι μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας θα την ωφελούσε την Ρωσία.

Η αλήθεια δεν βρίσκεται κάπου στην μέση, αλλά στην άκρη, σε αυτή που μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας θα ήταν απόλυτα βολική για την Ρωσία. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν ενεργειακό κόμβο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, με τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να τα βλέπουμε σε Ελλάδα και Βουλγαρία, με την Gazprom να συμβιβάζεται και στις δύο περιπτώσεις

Οι δύο χώρες βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, και μια εσωτερική σύγκρουση στην Συμμαχία θα ήταν και αυτή βολική για την Ρωσία. Θα ήταν ένα αρνητικό μήνυμα στις χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βόρεια Μακεδονία, και τις Βαλτικές. Οι χώρες αυτές εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ κυρίως για την ασφάλεια που προσφέρει η Συμμαχία, η Βόρεια Μακεδονία από την διάλυση της, και οι Βαλτικές από την απειλή της Μόσχας.

Τέλος, η Ρωσία ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις, την επόμενη της σύγκρουσης θα ζητούσε το ρόλο που της αναλογεί σε μια κατάπαυση του πυρός. Αυτή την στιγμή η Μόσχα έχει εκδιωχθεί ουσιαστικά από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν δύο σημαντικές επισημάνσεις. Η μία αφορά την αρθρογραφία των φιλοκυβερνητικών μέσων τις τελευταίες ημέρες στην Ρωσία που κάνουν διαρκή αναφορά στο ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Η άλλη, αφορά τις δράσεις των Ρωσικών Πρεσβειών σε Αθήνα και Άγκυρα. Στην Αθήνα υπάρχει μια γενική σιγή , σας κάποιος να λέει «μην κουνιέστε». Οι δράσεις της Πρεσβείας περιορίζονται σε επισκέψεις Ρώσων που έπεσαν στην Εθνική αντίσταση, και μερικά Screen Shot από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών.

Η αντίστοιχη Πρεσβεία στην Άγκυρα, έχει σηκώσει από τα αρχεία της ότι αφορά τον Κεμάλ Ατατούρκ και τα γεγονότα που έφεραν κοντά τις δύο χώρες. Καθημερινά η Πρεσβεία της Ρωσίας με tweet υπενθυμίζει, στα Τουρκικά, τους πολίτες της γειτονικής χώρας πόσο η Ρωσία στάθηκε στην χώρα τους κατά την περίοδο της δημιουργίας της χώρας τους, το 1922!

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.