Υπέρ του ΟΧΙ προπαγανδίζουν οι μηχανισμοί του τουρκικού προξενείου – Τούρκος υπουργός πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Θράκη

Υπέρ του “όχι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάσσονται, με κοινή τους δήλωση, οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ξάνθη και τη Ροδόπη, παροτρύνοντας ταυτόχρονα τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους της Θράκης να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική απόφαση.

Οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ, σε κοινή τους δήλωση στην τουρκική γλώσσα, αναφέρουν -μεταξύ άλλων- ότι “επί 4 μήνες η κυβέρνηση επέμεινε σε έναν έντιμο συμβιβασμό” και ότι “τα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων έφεραν εξαθλίωση στις τάξεις των αγροτών και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων”.

Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι “θα ήταν αδιανόητο να δεχθεί η κυβέρνηση ένα νέο μνημόνιο κοινωνικής καταστροφής”.

Οι μουσουλμάνοι βουλευτές τονίζουν ότι το δίλημμα του δημοψηφίσματος δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αν αυτό θα αποτελέσει ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση για μια έντιμη συμφωνία.

“Μόνο με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνησή μας από ισχυρότερη θέση, μπορεί να προσφέρει μία βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα και τους φτωχότερους ανθρώπους. Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον λαό μας να ψηφίσει ‘Όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής” καταλήγει η δήλωση των τριών βουλευτών.

Στο μεταξύ  ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος İdris Güllüce, ξεκινάει επίσκεψη αύριο Σάββατο 4 Ιουλίου στην Θράκη, με αυτήν να ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα, ανήμερα δηλαδή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος θα βρεθεί στη Θράκη για συναντηθεί με τους εκπροσώπους της μειονότητας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τουρκόφωνα έντυπα ενημέρωσης της περιοχής μας. Η διέλευση των ελληνοτουρκικών συνόρων θα γίνει απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου και πρώτος σταθμός του υπουργού θα είναι η Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον παράτυπο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Την ίδια μέρα αργότερα, ο Τούρκος υπουργός θα βρεθεί στην Κομοτηνή, κάνοντας την πρώτη του στάση στο τουρκικό προξενείο της πόλης μας. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον παράτυπο μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα καθίσει σε δείπνο ιφτάρ που θα δοθεί στο Θάμνα.

Τη νύχτα αναμένεται να αναχωρήσει για το Μεγάλο Δέρειο, όπου θα διανυκτερεύσει. Την Κυριακή 5 Ιουλίου, ανήμερα του δημοψηφίσματος, θα περιηγηθεί στο Μεγάλο Δέρειο και αργότερα θα επισκεφτεί το χωριό Μεσημβρία. Αργά το απόγευμα της Κυριακής θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών αναμένεται να δώσει ο Τούρκος υπουργός κατεύθυνση για την ψήφο των μουσουλμάνων της Θράκης, η οποία βέβαια θα έχει στόχο το “ΟΧΙ”.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.