Ιταλία και Τουρκία εναντίον East Med και Ελλήνων εφοπλιστών με πλοία LNG

Στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη, Ιταλία και Τουρκία δημιουργούν μια συμμαχία στα Ενεργειακά, μια συμμαχία που επιδιώκει να δώσει ρόλο στις δύο χώρες στην περιοχή. Όλοι οι σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εκτός των συμφερόντων της Ρώμης και της Άγκυρας. Αν η κατάσταση μείνει ως έχει, η Τουρκία θα εξακολουθεί να είναι εξαρτημένη από το Ρωσικό Φυσικό αέριο, και από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ (Tanap – Lng) με αποτέλεσμα η βιομηχανία της χώρας να μην μπορεί τα επόμενα χρόνια ανταγωνιστική.

Η “Μικρή Κίνα” που έχουν φτιάξει στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί, δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί αγορές που θα προμηθεύονται πλέον το φθηνό LNG των Αμερικανών, και το Φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, αγορές που θα έχουν απεξαρτηθεί από το πιο ακριβό Ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η Βουλγαρία όπου η μερική απεξάρτηση από το αέριο της Gazprom έφερε μείωση τιμών έως και 40% και μάλιστα αναδρομικά

Αυτό θέλει να αποφύγει και η Ιταλία, μια εξάρτηση από το φθηνό Αμερικανικό LNG. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιταλοί εμποδίζουν, η προσπαθούν να εμποδίσουν, όποιο ενεργειακό έργο των ΗΠΑ έχει στόχο την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Εμπόδια προσπάθησε να φέρει στον TAP, εμπόδια στον East Med, ακόμα και εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της Φυσικής Αποθήκης στην Καβάλα.

Τελευταίος πονοκέφαλος για την Ιταλία είναι οι Έλληνες εφοπλιστές. Από τα 127 πλοία LNG που ναυπηγούνται σήμερα, τα 57 είναι ελληνικών συμφερόντων. Οι Έλληνες εφοπλιστές κυριαρχούν στον τομέα της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έχουν τον μεγαλύτερο και πιο ακριβό στόλο, αξίας 19,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ιαπωνία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με στόλο αξίας 14,2 δισεκατομμυρίων.

Ο στόλος αυτός είναι που θα διακινήσει και όλο σχεδόν το Φυσικό Σχιστολιθικό Αέριο από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Τουρκία. Ο στόλος αυτός είναι τόσο ισχυρός που ήδη μεταφέρει LNG στην Κίνα από τις ΗΠΑ.

Η ισχυροποίηση του τα επόμενα χρόνια θα διακινήσει ακόμα περισσότερο LNG και από άλλες περιοχές όπως τον Περσικό Κόλπο και την Βόρεια Αφρική. Αυτό ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι αγορές της Τουρκίας και της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ιταλία, θα είναι εξαρτημένες από την μεταφορά του στόλου αυτού

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.