Καρά Τεπέ: Η «Τέλεια Αφορμή»

Το 1963 στην Κύπρο ξεκίνησαν όλα τα γεγονότα τα οποία το 1974 έφεραν την Τουρκική εισβολή και τον διαμελισμό του νησιού. Από τις αρχές του 1964, η παραστρατιωτική Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης (τουρκικά: Türk Mukavemet Teşkilatı, TMT) που ελεγχόταν από την Τουρκία, προχώρησε σταθερά στον διαχωρισμό των τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και δημιούργησε τουρκοκυπριακούς οικισμούς.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν «θύλακες» με τουρκοκύπριους, λίγοι αλλά αρκετοί για την «Τέλεια Αφορμή». Η συνέχεια είναι γνωστή, η Ελληνοκυπριακή πλευρά με επικεφαλή τον αντιστράτηγο Γεώργιο Γρίβα προσπάθησε να διαλύσει τους τουρκοκυπριακούς «θύλακες», με προσπάθεια που προκάλεσε νέες αιματηρές συγκρούσεις. Η Τουρκία όπως αναμενόταν επικαλέστηκε το δικαίωμα της ένοπλης επέμβασης στην Κύπρο για την προστασία της τουρκικής μειονότητας και ακολούθησαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Οι ένοπλες δυνάμεις στην Τουρκία και την Ελλάδα τέθηκαν σε επιφυλακή καταλήγοντας στην «εύθραυστη εκεχειρία» όπως χαρακτηρίστηκε μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας σε Τουρκία και Μακάριο.

Αυτή η «Τέλεια Αφορμή» δημιουργείται αυτή την στιγμή στην Λέσβο και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ακριβώς απέναντι από τα Τουρκικά παράλια. Αν και δεν γνωρίζω πως γίνονται οι επιχειρήσεις, τις δυνατότητες άμυνας του νησιού και τα σχέδια, θα σημειώσω πως όλα αυτά πάνε περίπατο αν με οποιοδήποτε τρόπο κάποιος επιχειρήσει να κάνει ανθρωπιστική παρέμβαση στον καταυλισμό.

Ναι, η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλεστεί παρέμβαση για Τουρκική Μειονότητα, μπορεί όμως να επικαλεστεί την προστασία μουσουλμάνων, ήδη έχει πάρει το ρόλο σε άλλες περιοχές, και να μην δώσει λογαριασμό σε κανέναν, ειδικά στην Δύση. Αν η χώρα δεν βρει έναν τρόπο να ελέγξει τον καταυλισμό που δημιούργησε υπό ακραίες συνθήκες, θα βρούνε τρόπο να τον ελέγξουν άλλοι, και μια φωτιά θα είναι το μικρότερο κακό που θα συμβεί

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.