Και μετά την “διακομματική συμφωνία” ο Γκρουέφσκι παραμένει κυρίαρχος στην ΠΓΔΜ – Πρόωρες εκλογες το 2016

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, μετά από συνάντηση στα Σκόπια με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν η οποία διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες, κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι θα παραιτηθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξαχθούν στις 24 Απριλίου του επόμενου έτους.
Ωστόσο, ο Νίκολα Γκρούεφσκι και ο Ζόραν Ζάεβ ερμήνευσαν το αποτέλεσμα της συμφωνίας από διαφορετική οπτική γωνία, προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τη διεθνή κοινότητα για τη συμβολή της στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίτευξη της συμφωνίας.

Η συμφωνία την οποία υπέγραψαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (Νίκολα Γκρούεφσκι του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Ζόραν Ζάεβ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM, Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και Μεντούχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών) προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.

Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό ο οποίος θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στα τέλη του τρέχοντος έτους. Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές θα αποτελέσει πράξη που θα εφαρμόζεται κάθε φορά που θα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, η οποία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από τότε από τη Βουλή, θα επιστρέψει στο νομοθετικό σώμα της χώρας την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Αμέσως μετά θα οριστεί Ειδικός Εισαγγελέας ο οποίος θα εξετάσει τις καταγγελίες σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στις 20 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία, εκτός από το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ (SDSM) με δύο υπουργούς (Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της ΠΓΔΜ και Εργασίας) και με τρεις υφυπουργούς.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επιλύεται η πολιτική κρίση στη χώρα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του Απριλίου 2016.

Από τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεβ υποστήριξε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τήρησε την υπόσχεση του προς τους πολίτες της χώρας πως θα ωθήσει σε παραίτηση τον Νίκολα Γκρούεφσκι και πως ο τελευταίος δεν πρόκειται να διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Τέλος, ο κ. Ζάεβ σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ που θα οριστεί το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί για το ζήτημα της ονομασίας, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό σενάρια που είχαν αναπτυχθεί στα Σκόπια πως η μεταβατική ή υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας θα “κληθεί” να επιλύσει και το ακανθώδες θέμα του ονόματος.
«Έχουμε συμφωνία υπογεγραμμένη από τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. της ΠΓΔΜ) και εκφράζω την ικανοποίησή μου γι΄αυτή την εξέλιξη. Με αυτήν ανοίγουν οι πόρτες για την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Χαν μετά την συνάντηση, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά, ο κ. Χαν σε ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή της ΠΓΔΜ, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στη συνάντηση με τον κ. Χαν, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ ‘Αιβο Οράβ, συμμετείχαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, και συγκεκριμένα ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Θάτσι.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.