Κινδυνεύει η έναρξη λειτουργίας του TAP από έναν γενικευμένο πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Ένας εκπρόσωπος της της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζαν Socar, ανέφερε σε δήλωση του ότι «δύσκολα μπορεί να είναι σύμπτωση ότι οι επιθέσεις από τις αρμενικές δυνάμεις κατοχής» οι οποίες εντάθηκαν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη προμηθειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου (SGC) και την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Trans Adriatic 10bn m / yr (Tap ). Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας, Τουρκίας Ελλάδας, Αλβανίας και την Ιταλίας.

Με «στρατηγικούς αγωγούς που βρίσκονται πολύ κοντά στη ζώνη πολέμου», ο εκπρόσωπος της Socar είπε ότι οι υποδομές των αγωγών θα μπορούσαν να καταλήξουν στα αρμενικά χέρια και τόνισε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν είναι «ο κύριος παράγοντας ασφαλείας για τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και άλλα περιουσιακά στοιχεία στρατηγικής σημασίας για Ευρώπη και Αζερμπαϊτζάν».

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του SGC πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο αγωγός TAP είναι κατά 98% πλήρης με ορισμένα τμήματα του αγωγού να έχουν ήδη γεμίσει και δοκιμαστεί. ο Νότιος Διάδρομος έχει σχεδιαστεί για να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου για την Τουρκία και τη νότια Ευρώπη, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση έναντι των ρωσικών προμηθειών.

Το 2020 το Αζερμπαϊτζάν έγινε ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Τουρκία για πρώτη φορά. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Trans-Ανατολίας αερίου αυξήθηκαν κατά 25,3%, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020

Κατά την περίοδο αναφοράς, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν ανήλθαν σε 7,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Από αυτά, 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Gas.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά 6,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μέσω TANAP κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2018 έως Σεπτεμβρίου 2020.

Διαβάστε επίσης Η στήριξη του Σιιτικού Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία,η «επίθεση» στον Έλληνα Πρέσβη και αντιμετώπιση της Ρωσίας που ζητά ο Τζέφρι Πάιατ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την Τουρκία σε σχέση με την διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο ρόλος του Νότιου Διάδρομου

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.