Κοιλάδα Παντζσίρ: Το προπύργιο των Τατζίκων κατά των Ταλιμπάν ετοιμάζεται για νέο αγώνα εναντίον τους

Όταν στις 7 Οκτωβρίου του 2001 Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί εισβάλλουν στο Αφγανιστάν υποστηριζόμενοι από την Βόρεια Συμμαχία, οι Ταλιμπάν, και πιο συγκεκριμένα οι Παστούν, ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την επόμενη ημέρα. Για τον λόγο αυτό ο Χαμίντ Καρζάι, ο πατέρας του οποίου δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν το 1999, μέλος μιας σεβαστής φυλής Παστούν (Popalzay), ήρθε σε επαφή με τις ΗΠΑ – Συνασπισμό και με την υποστήριξη τους ο Καρζάι εγκαθιδρύει μια κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Με την πτώση των Ταλιμπάν οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική ενδυνάμωσης των τοπικών πολέμαρχων οι οποίοι αποτελούσαν μέλη της Βόρειας Συμμαχίας. Ο Χαμίντ Καρζάι βλέπει ότι η κυριαρχία των Παστούν αποδυναμώνεται και οι τοπικές αυτόνομες δομές ενισχύονται, όπως δεν ήθελαν οι Παστούν, και το κράτος αναλαμβάνει μια αποκεντρωμένη δομή. Παρόλο που ο Καρζάι θα κάνει σημαντικά βήματα για να εξαλείψει το αίσθημα του αποκλεισμού των Παστούν, δεν θα είναι σε θέση να εξαλείψει εντελώς τις επιπλοκές που προκλήθηκαν από αυτήν την αρχική εσφαλμένη αντίληψη των Δυτικών και ο αποκλεισμός ενός κινήματος όπως οι Ταλιμπάν από την δημουργία του νέου Αφγανιστάν, το οποίο είχε ισχυρή πλειοψηφία των Παστούν, έχει ως αποτέλεσμα έναν διαρκή πόλεμο και την σημερινή μεγάλη αποτυχία

Διαβάστε επίσης: Καταρρέουν οι μισθοφορικοί στρατοί – Εθνικοί μένουν, πολεμούν και νικούν η χάνουν

Η κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Τατζίκους της Κοιλάδας του Παντζσίρ προκαλεί ανησυχίες στον Χαμίντ Καρζάι και στους Παστούνμε τον αποκλεισμό τους από την νέα διοίκηση είναι βέβαιος. Αυτό αναγκάζει τον Καρζάι να αποσυρθεί στο Πακιστάν όπου αναδιοργανώθηκε σε πόλεις όπως το Καράτσι και στις παραμεθόριες περιοχές ώστε να συνεχίσει να ηγείται της εξέγερσης ενάντια στην νέα διοίκηση στο Αφγανιστάν.

Οι Τατζίκοι της Κοιλάδας Παντζσίρ ετοιμάζουν την νέα αντίσταση απέναντι στους Ταλιμπάν

Απότομοι γκρεμοί και τεράστια φαράγγια περιβάλλουν την Κοιλάδα Παντζσίρ, μια περιοχή που δεν έχει κατακτηθεί ποτέ από δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια 40 και πλέον ετών πολέμου, υπήρξε προπύργιο αντίστασης στα κατοχικά σοβιετικά στρατεύματα στη δεκαετία του 1980 και αργότερα στους Ταλιμπάν. Τώρα, οι κάτοικοι της κοιλάδας ετοιμάζονται για έναν νέο αγώνα ενάντια στον παλιό τους εχθρό. Με τους Ταλιμπάν να τους απειλούν και πάλι , εκατοντάδες κάτοικοι έχουν πάρει τα όπλα τους. 

Οι εκπαιδευμένοι μαχητές είναι μέρος της Δεύτερης Αντίστασης, μιας πολιτοφυλακής με επικεφαλής τον γιο του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του θρυλικού διοικητή των ανταρτών που σκοτώθηκε από μαχητές της Αλ Κάιντα που παρουσιάζονταν ως δημοσιογράφοι λίγες μέρες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου . Η πολιτοφυλακή με επικεφαλής τον νεότερο Αχμάντ Μασούντ, έναν 32χρονο που έλαβε τη στρατιωτική του εκπαίδευση στη Βρετανία, αριθμεί αρκετές χιλιάδες άνδρες. Οι μαχητές του έχουν ορκιστεί να προστατεύσουν το Παντζσίρ και έχουν ήδη αναπτυχθεί σε περιοχές στις γειτονικές επαρχίες για να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων που απούρθηκαν στην Κοιλάδα

Διαβάστε επίσης: Τουρκεμιστάν, Κασπία Θάλασσα και TAPI καθόριζουν το μέλλον του Αφγανιστάν – Ποια είναι η ανησυχία της Τουρκίας

Ο Αχμάντ Μασούντ προέτρεψε τους συμπατριώτες του να συμμετάσχουν μαζί του τη Δευτέρα για να αντισταθούν στους Ταλιμπάν. «οι συμπολεμιστές μου και εγώ θα προσφέρουμε το αίμα μας, μαζί με όλους τους ελεύθερους Αφγανούς που απορρίπτουν την υποτέλεια, τους οποίους καλώ να με ενώσουν στο προπύργιο μας στο Παντζσίρ, την τελευταία ελεύθερη περιοχή στη χώρα μας που πεθαίνει», ανέφερε σε μήνυμα που απευθύνθηκε προς τους κατοίκους “όλων των περιοχών και όλων των φυλών” .

Ο ίδιος θεωρεί ότι «παρά τη συνολική καταστροφή δεν είναι όλα χαμένα» . «Είμαστε Αφγανοί και είμαστε στην ίδια κατάσταση με την Ευρώπη το 1940», γράφει στο κείμενο, επικαλούμενο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ, για να υπερασπιστεί την αιτία της αντίστασης κατά των δυτικών χωρών ειδικότερα: “Γράφω σε όλους εσάς, στη Γαλλία, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στον αραβικό κόσμο και αλλού, που μας βοηθήσατε τόσο πολύ στον αγώνα μας για την ελευθερία, εναντίον των Σοβιετικών πρώτα και των Ταλιμπάν πριν από είκοσι χρόνια (…) θα έρθετε αγαπητοί φίλοι της ελευθερίας να μας βοηθήσετε για άλλη μια φορά όπως στο παρελθόν; Σας εμπιστευόμαστε, παρόλο που η προδοσία ορισμένων ήταν μεγάλη» .

«Ευθυγραμμιστείτε, φίλοι της ελευθερίας, όσο το δυνατόν περισσότερο, στο πλευρό μας», προσθέτει σε αυτήν την έκκλησή του προς τους Αφγανούς εντός και εκτός της χώρας, καθώς και για τους Δυτικούς.

(photo: © AFP / Ahmad Sahel Arman)

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.