Κωστής Σταμπολής (Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΝΕ): Ποτέ δεν χαρακτήρισα αναξιόπιστο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα

«Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να μιλάμε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τελείως διαφορετικό για τον Τζέφρι Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης αποτελεί το κατεστημένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που οδήγησε την Αμερική στην οικτρή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Πρόκειται για ένα τελείως αναξιόπιστο άτομο που παίζει ένα δικό του παιχνίδι»

Η παραπάνω δήλωση αποδίδεται στον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστή Σταμπολή. Η δήλωση του συμπεριλαμβάνεται στο δημοσίευμα του Sputniknews.gr με τίτλο «Οι ενεργειακές ανησυχίες του Τζέφρι Πάιατ: Για ποιο λόγο διαφοροποιείται από τη γραμμή των ΗΠΑ », και το οποίο αναφέρεται στον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και στις δηλώσεις του για την λειτουργία του Nord Stream 2.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Κωστής Σταμπολής αναφέρει πως ο Τζέφρι Πάιατ παίζει ένα δικό του παιχνίδι και πως η Ελλάδα δεν αποτελεί ενεργειακό κόμβο και τον ρόλο αυτό τον έχει πάρει η Τουρκία. «Το LNG καλύπτει μόλις το 25% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο, αλλά συμπληρωματικό. Με απλά λόγια, αν δεν υπάρχει το αέριο από τον αγωγό, το LNG δεν μπορεί να λειτουργήσει» , ανέφερε και τόνισε «η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής με αέριο, καλύπτει σχεδόν το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης σε σταθερή βάση. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για τη μεταφορά του και η Gazprom θα κρίνει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος. Στο πλαίσιο αυτό έχει πραγματοποιήσει κάποιες κινήσεις τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι τις ερμηνεύουν με όποιον τρόπο τους βολεύει. Στο τέλος της ημέρας όμως ο καταναλωτής θα πρέπει να δει τι τον συμφέρει».

Δεν χαρακτήρισα αναξιόπιστο τον Αμερικανό Πρέσβη

Το «V» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστή Σταμπολή, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό οργανισμό και η εκτίμηση πως ο Τ΄ζέφρι Πάιατ είναι αναξιόπιστος ως Πρέσβης, έχει την σημασία του για τα συμφέροντα με της χώρας.

Ο κ.Σταμπολής ανέφερε πως ου΄δέποτε χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Τζέφρι Πάιατ, αλλά πως διαφωνεί σε κάποια θέματα αφού ο Αμερικανός Πρέσβης κάνει τις εκτιμήσεις και δηλώσεις του με γνώμονα το συμφέρον της χώρας του.

Σημείωσε επίσης πως ο Νότιος Διάδρομος αυτή την στιγμή δεν μπορεί να είναι αντίβαρο του Nord Stream 2, αφού τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους.

Να σημειωθεί πως ο Κώστας Σκρέκας, μία ημέρα πριν το δημοσίευμα του Sputniknews, συμπεριέλαβε τον κ.Σταμπολή στην Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ποιος είναι ο Κωστής Σταμπολής

Ο κ. Σταμπολής, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε Φυσική στο University of London και αρχιτεκτονική στο North East London Polytechnic και ακολούθως στο Architectural Association, απ’ όπου έλαβε δίπλωμα αρχιτεκτονικής. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας-μελετητής σε εφαρμογές ηλιακής ενέργειας σε κτίρια, ενώ διετέλεσε σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς, όπως World Bank, EC, UNESCO, UNICEF και ITDG, καθώς και σε μεγάλες εταιρείες, όπως Shell Trading και Dow Corning, με αντικείμενο θέματα αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας και ΑΠΕ, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας (ΕΛΕΤΗΛΕΝ).

Ασχολήθηκε ενεργά με τις εφαρμογές των ΑΠΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα στις Ινδίες, την Αφρική και την Άπω Ανατολή. Έχει διδάξει ως επισκέπτης – καθηγητής πάνω σε θέματα ενεργειακών εφαρμογών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας και έχει εκπονήσει μελέτες ενεργειακού περιεχομένου για πολλές ελληνικές και διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς. 

Παράλληλα έχει αρθρογραφήσει πάνω σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και τεχνολογίας στους Financial Times, στην Καθημερινή και σε πολλές άλλες εφημερίδες και σε εξειδικευμένα περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει εκδώσει βιβλία σχετικά με ενεργειακά θέματα. Τέλος, διευθύνει το αρχαιότερο ενεργειακό portal στην Ελλάδα (energia.gr) από το 2001.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής από πλευράς εξωτερικών εμπειρογνωμόνων είναι η Θεοδώρα Αντωνακάκη, διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Iωάννης Βουγιουκλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, κάτοχος διδακτορικού, με εργασιακή εμπειρία στο Ινστιτούτο για την Ενέργεια του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ολλανδία, ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. και πρώτος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Σταύρος Παπαθανασίου, Καθηγητής στον Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, με αντικείμενο ενασχόλησης στην περιοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διεσπαρμένης παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, των ηλεκτρικών δικτύων και της ηλεκτροκίνησης, ο Βασίλειος Τριαντάφυλλος, δικηγόρος, με μακρά επαγγελματική εξειδίκευση ως Ενεργειακός Εμπειρογνώμων, ο Νίκος Μάντζαρης, Χημικός Μηχανικός, εκπρόσωπος της GREEN TANK και ο Θεόδωρος Τσακίρης, Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Θυμίζουμε ότι η Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι αρμόδια για: τη διαμόρφωση εθνικών προτεραιοτήτων, μεθοδολογίας και κατευθύνσεων για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, καθώς και για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τη σύνταξη, παρουσίαση και εισήγηση του τελικού σχεδίου του ΕΣΕΚ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την παροχή συνδρομής προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις σχετικές συζητήσεις με τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ανάλυση και επικαιροποίηση των προς διερεύνηση σεναρίων ανάπτυξης του ενεργειακού συστήματος της χώρας, τον σχεδιασμό και την προώθηση προτάσεων ενεργειακών πολιτικών και δράσεων, καθώς και την εισήγηση για τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώνονται αποκλίσεις, την παροχή κατευθύνσεων προς τους θεσμικούς φορείς και το συντονισμό και τη διενέργεια διαβουλεύσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

(με πληροφορίες από Sputniknews / energia)

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.