Λιθουανία: Οι Αμερικανικές δυνάμεις δημιουργούν στρατόπεδο λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία

Το Συμμαχικό Στρατόπεδο Herkus στην Λιθουανία, στα σύνορα με την Λευκορωσία, άνοιξε της πύλες τουτη Δευτέρα σε μια τελετή που συνέπεσε και με την αλλαγή του Αμερικανικού Τάγματος στην περιοχή. Στην τελετή έναρξης του στρατοπέδου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Gitanas Nausėda, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Arvydas Anušauskas, ο Διοικητής των Λιθουανικών Ενόπλων Δυνάμεων Υποστράτηγος Valdemaras Rupšys, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιθουανία Robert Gilchrist, ο Διοικητής του Τάγματος 3-66 των ΗΠΑ Συνταγματάρχης Paul Godson

Η νέα υποδομή θα εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης, θα διευρύνει τις ευκαιρίες εναλλαγής όλο και περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, ανακοινώε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας. . Το στρατόπεδο διαθέτει σπίτια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, γραφεία, γήπεδα μεταφοράς, καντίνα, δύο γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, γυμναστήριο, κέντρο αναψυχής και άλλους χώρους – ντους κ.λπ.

Μετά την επέκταση του στρατοπέδου, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2022, η περιοχή θα κατοικηθεί με στελέχη και προσωπικό δημιουργώντας μια μικρή κοινότητα.

Στη Λιθουανία, Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στο πλαίσιο της επιχείρησης επίγειων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Atlantic Resolve στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν τη συλλογική τους αμυντική δέσμευση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην εξασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι στρατιώτες των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη περιστρέφονται και εκπαιδεύονται από την άνοιξη του 2014. Στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στη Λιθουανία από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

ViaDiplomacy Newsroom