Μεγάλη οικονομική ζημιά για τη Λέσβο και την Κω από τους μετανάστες – Ανυσυχία για το 2016

Σοβαρά προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε βάθος πενταετίας ενδέχεται να προκαλέσει η τρέχουσα μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που δοκιμάζει τα ελληνικά νησιά εδώ και πέντε μήνες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Capital.gr η διεθνής εικόνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχει υποστεί πλήγμα και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, «Οι ξένοι tour operators και αεροπορικές εταιρείες “βιάζονται να φύγουν” από το νησί, εκτιμώντας παράλληλα πως η ύφεση εξαιτίας του μεταναστευτικού δεν θα αφορά μόνο αυτή τη σεζόν, αλλά τα… απόνερα θα φτάσουν σε βάθος πενταετίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα προγραμματισμένες πτήσεις από ξένες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και tour operators έχουν ήδη ακυρωθεί, οι τουριστικές επιχειρήσεις καταγράφουν ήδη τεράστιες απώλειες εσόδων, μεγάλος αριθμός διανυκτερεύσεων έχουν ακυρωθεί.

Η κατάσταση αυτή ωθεί πολλούς ξενοδόχους να κλείσουν πρόωρα για αυτό την καλοκαιρινή περίοδο τα ξενοδοχεία τους και φυσικά προκαλεί έντονο προβληματισμό για την επόμενη χρονιά αφού στην Τουρκία υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 2 εκατ. Σύριοι πρόσφυγες που πιθανόν να αναζητήσουν στην Ευρώπη μια νέα ζωή.

Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου η μείωση σε διανυκτερεύσεις και τζίρους κυμαίνεται στο 30% περίπου.

Επιπλέον όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι αρκετές εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες κλείνουν 30 – 45 ημέρες νωρίτερα και άλλες ετήσιας λειτουργίας κλείνουν τμήματά τους και συρρικνώνουν δραστηριότητες. Παράλληλα, μεγάλος tour operator που συνεργάζεται με τους ξενοδόχους του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο διακοπής της συνεργασίας του με τη Λέσβο.

Τέλος πέντε αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονται με τους tour operator ακυρώνουν πτήσεις τσάρτερ λόγω χαμηλής ζήτησης.

Όσον αφορά την κρουαζιέρα μέχρι στιγμής ακυρώθηκαν πέντε προσεγγίσεις των πλοίων στη Λέσβο και προβλέπεται ακύρωση άλλων 2-3 προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Συνολικά 6 χιλιάδες τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια επρόκειτο να επισκεφτούν το νησί με μέση κατά κεφαλή δαπάνη 60 ευρώ. Ουσιαστικά η Λέσβος θα χάσει από τις επισκέψεις αυτές 360.000 ευρώ

Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Κώ όπου οι ξενοδόχοι καταγράφουν την απώλεια 171.000 διανυκτερεύσεων με τις οικονομικές απώλειες για τα ξενοδοχεία να φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ και για την υπόλοιπη τοπική οικονομία ακόμη περισσότερα.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους ξενοδόχους της Κώ είναι οι πρώτες ενδείξεις για το 2016. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Capital.gr ο ρυθμός των κρατήσεων από το εξωτερικό είναι μειωμένος κατά 60% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ οι μέχρι σήμερα προκρατήσεις για το 2016 από την Μεγάλη Βρετανία είναι στο μειωμένες κατά 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες κρατήσεις για το 2016 έχουν αρχίσει να ακυρώνονται. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων της Κω αναμένεται μείωση των θέσεων εργασίας στον τομέα τους στο νησί τουλάχιστον κατά 30% για το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη σε σχέση με το 2014.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.