Μεγκλένα Κούνεβα: Η ελληνική κρίση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην βουλγαρική οικονομία

Η αν. πρωθυπουργός Μεγκλένα Κούνεβα τόνισε, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, οτι ελληνική κρίση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην βουλγαρική οικονομία.

Σαν λόγους ανέφερε τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών και την αύξηση της ανεργίας σε περίπτωση που επιστρέψουν στην χώρα οι Βούλγαροι οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα.

Άλλο στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στην Μεγκλένα Κούνεβα, είναι το πώς θα γίνει η συγχρηματοδότηση των κοινών προγραμμάτων, όπως η σύνδεση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου- σχέδιο στο οποίο υπολογίζει η Σόφια για την διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας Μποζιντάρ Ντάνεφ, μεγάλος αριθμός των βούλγαρων πολιτών οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα, μεταξύ 200 και 250 χιλιάδες, κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι και θα αναγκαστούν επιστρέψουν στην Βουλγαρία.

Ο Μποζιντάτ Ντάνεφ ανέφερε, ότι η κρίση θα επηρεάσει τους βούλγαρους οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία και οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα πτώσης των κερδών τους. το ισοζύγιο εξαγωγών- εισαγωγών Βουλγαρίας – Ελλάδας ανέρχεται στο ποσό των 3 δις € και προέρχεται κυρίως από εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν οι εξαγωγές αυτές διακοπούν, το πρόβλημα για την Βουλγαρία θα είναι σημαντικό, μια και η Βουλγαρική επιχείρηση ηλεκτρισμού θα στερηθεί ένα σοβαρό έσοδό της.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.