Μετά την Συρία νέο χτύπημα του SCALP-EG σε S-400 στην Κριμαία;

Στις 14 Απριλίου 2018 ο Δυτικός Συνασπισμός αποτελούμενος (ΗΠΑ-Μ.Βρετανία-Γαλλία) χτύπησε με 103 πυραύλους (Tomahawk-Scalp-EG) εγκαταστάσεις του καθεστώτος Άσαντ. Με ανακοινώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πυραυλικών επιθέσεων οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Αμύνης των τριών χωρών υποστήριξαν ότι σημείωσαν ένα καίριο πλήγμα στη δυνατότητα του καθεστώτος Άσαντ να χρησιμοποιήσει στο μέλλον χημικά όπλα κατά αμάχων.

Οι Ρώσοι είχαν αναφέρει πως 103 πυραύλους οι 71 αναχαιτίστηκαν από τη Συριακή αεράμυνα που χρησιμοποίησε απαρχαιωμένα Σοβιετικής κατασκευής αντιπυραυλικά συστήματα. Αυτό που δεν είχαν αναφέρει οι Ρώσοι ήταν η απώλεια ένος συστήματος S-400 από ένα γαλλικό πύραυλο Scalp-EG. Ο λόγος που οι Ρώσοι έθεσαν σε λειτουργία το ραντάρ του συατήματος (μέχρι τότε ήταν ανενεργά σε επιθέσεις του Συνασπισμού) είναι άγνωστος μέχρι σήμερα. Στρατιωτικοί αναλυτές εικάζουν πως το σύστημα προστάτευε σημαντική εγκατάσταση του Άσαντ στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία.

Καταστροφή S-400 στην Κριμαία από την Ουκρανία

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την καταστροφή του ρωσικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς S-400 Triumph στην Κριμαία.

Σύμφωνα με την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, χτυπήθηκε περίπου στις 10 το πρωί κοντά στο χωριό Olenevka στο ακρωτήριο Tarkhankut. Από την έκρηξη καταστράφηκε ο εκτοξευτής, τα βλήματα που ήταν τοποθετημένα σε αυτόν, καθώς και το προσωπικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές του έργου Ukraine Weapons Tracker, τουλάχιστον ένας εκτοξευτής χτυπήθηκε και εξερράγη και άλλα εξαρτήματα του συγκροτήματος που βρίσκεται κοντά πιθανότατα υπέστησαν ζημιές.

Τονίζεται ότι, «δεδομένου του περιορισμένου αριθμού τέτοιων συστημάτων σε υπηρεσία» με τη Ρωσία, αυτό είναι ένα «οδυνηρό πλήγμα» για το σύστημα αεράμυνας της.

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως το χτύπημα αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με πύραυλο Scalp- EG τον οποίο ήδη έχει στο οπλοστάσιο της η Ουκρανία.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.