Μια Συμμαχία 3+1 για την Ασφάλεια της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου συμφώνησαν κατά την Τριμερή στην Κύπρο να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία ώστε να ενισχύσουν την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς δήλωσε ότι συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Λευκωσία να «προωθηθεί η βιομηχανική συνεργασία μεγάλης κλίμακας που θα ενισχύσει τις αμυντικές μας ικανότητες και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και για τις τρεις οικονομίες».

Επίσης σημείωσε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοεί απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες του. «Ακόμη και τώρα, οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μας. Αλλά οι εχθροί μας γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ισχυροί είμαστε, καθώς και ότι θα υποστούν τις συνέπειες οποιασδήποτε παραβίασης της κυριαρχίας επί των εδαφών μας» ανέφερε

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι  η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες προωθεί την σταθερότητα, την συνεργασία και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας «σε αυτήν την ιστορική στιγμή της διεθνούς συμφιλίωσης, όπου βλέπουμε να χτίζονται γέφυρες αντί για τείχη, το Ισραήλ δεσμεύεται όσο ποτέ για να υποστηρίξει τα Έθνη που ευνοούν την ειρήνη αντί των συγκρούσεων και την ανταλλαγή αντί της επίθεσης. Δυστυχώς, δεν έχουν επιλέξει όλα τα κράτη αυτόν τον δρόμο και τα φιλειρηνικά Έθνη πρέπει να παραμείνουν ενωμένα και προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν από κοινού απειλές που δημιουργούνται από ριζοσπαστικά καθεστώτα και τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες επιλέγουν επιθετικότητα και βία»

Οι τρεις χώρες, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς εν μέσω έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργεί η Τουρκία, για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων και είναι εταίροι σε ένα έργο μεταφοράς φυσικού αερίου (EatMed) από κοιτάσματα του Ισραήλ και άλλων χωρών.

Αυτή την Τριμερή, Ενεργειακή και Στρατιωτική Συμμαχία, στηρίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι και οι κύριοι σχεδιαστές της πολιτικής για μεταφορά Ενέργειας από την περιοχή προς την Ευρώπη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χαράλαμπος Πετρίδης Υπουργός άμυνας της Κύπρου ανέφεραν ότι οι τρεις χώρες επιθυμούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για να συμπεριλάβουν και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ των οποίων η παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο «έχει ιδιαίτερη σημασία» για την περιφερειακή σταθερότητα όπως τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.