«Μήνυμα» ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στο Ιράν από την Κρήτη – Μετά την «πτώση» της Τουρκίας υπάρχει η Ελλάδα

Στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) συστήματα Patriot του NATO από Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν σε βολές στην Πολυεθνική Άσκηση Αντιαεροπορικών Μονάδων PATRIOT (Multinational Tactical Firing 2020). Η άσκηση που διήρκησε από την Πέμπτη 12 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, περιελάμβανε σενάρια αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών βολών που εκτελέστηκαν από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 σύμφωνα με Νατοϊκό Σενάριο, τα οποία αξιολογήθηκαν από Πολυεθνική Ομάδα του SHAPE.

Η άσκηση εκτός τις επιχειρησιακές παραμέτρους, περιείχε και ένα σαφές «μήνυμα» του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προς το Ιράν. Μέχρι σήμερα η «πρώτη γραμμή» άμυνας του ΝΑΤΟ από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν που απειλούν Νατοϊκούς στόχους στην Νότιανατολική πτέρυγα είναι η Τουρκία, και οι Patriot που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ από Ισπανικά συστήματα. Όσο και αν η Τουρκία είναι σημαντική για την Δύση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται, η Ισλαμική (πλέον) χώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Δύσης.

Είναι τέτοια η οικονομική και πολιτική παρέμβαση της Ρωσίας , της Κίνας, του Κατάρ,και των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Τουρκία, που ο απεγκλωβισμός του καθεστώτος Ερντογάν φαίνεται αδύνατος. Από την μεριά της, η Δύση (ΗΠΑ) θα επιδιώξουν μέσω μια Διαχείρισης του Τούρκου Προέδρου, είτε να κάνει άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό, είτε θα αφήσει σε τρίτους, κυριολεκτικά, «καμμένη γη.»

Σε χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, αυτό της απομάκρυνσης της Τουρκίας από την Δύση, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φαίνεται να στέλνουν ένα σαφές «μήνυμα» στο Ιράν (και όχι στην Τουρκία) ότι η αντιβαλλιστική άμυνα θα συνεχίσει να υπάρχει, από την Κρήτη, μέχρι το Ισραήλ, και εδώ ακριβώς είναι που εμπλέκονται και άλλες παράμετροι που Ελληνική Διπλωματία φαίνεται πως προετοιμάζεται και αυτή για το κακό σενάριο.

Το σήριαλ με την απόκτηση των Φρεγατών (σήριαλ στα ΜΜΕ) δεν έχει να κάνει πλέον αποκλειστικά με την επιχειρησιακή αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής. Η Ελλάδα (Πεντάγωνο και ΥΠΕΞ) γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για μια Γραμμή Άμυνας που ξεκινά από την Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Μαύρη Θάλασσα. Για το λόγο αυτό στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, η Διοικητής του 6ου Στόλου μιλώντας από την Νάπολη, σημείωσε πως η ενίσχυση της επιχειρησιακής ισχύος του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στις θάλασσες, όπου υπάρχει ο 6ος και 2ος Στόλος, αναγκάζει τις ΗΠΑ, να προχωρήσουν στην ανάπτυξη περισσότερων Arleigh Burke classειδικά στην Μαύρη Θάλασσα και την Αρκτική.

Για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μιλούσε για δύο επιπλέον σκάφη, τα οποία θα συμμετείχαν στην περιστροφή με αυτά που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το «V» σε σχετικό άρθρο σημείωνε ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει δύο Arleigh Burke στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όπου θα είχαν δύο ρόλους. Ο πρώτος θα ήταν η κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, και ο δεύτερος, η μόνιμη παρουσία «Νατοϊκών Arleigh Burke» στην περιοχή για την κάλυψη του κενού στην Αντιβαλλιστική άμυνα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν για ανάπτυξη ενός ακόμα ναυστάθμου στην Σούδα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει σκάφη τέτοιου μεγέθους.

Μέχρι σήμερα το μοναδικό εμπόδιο ήταν η στάση της Τουρκίας και η αντίσταση του νυν Αμερικανού Προέδρου αφού μια τέτοια απόφαση θα ανέτρεπε χωρίς προηγούμενο την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Αυτή η ανατροπή (σημείωση ότι αυτή η ανατροπή θα γινόταν με τα όπλα που φέρει το συγκεκριμένο σκάφος) θα ενώσει έναν γεωστρατηγικό χώρο, Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, υπερασπίζοντας από αεροπορικούς και βαλλιστικούς πυραύλους και όλα τα Ενεργειακά έργο, όπως σταθμούς FSRU και Ηλεκτρικές μονάδες παραγωγής.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.