Μητσοτάκης – Μπορίσοφ: ” Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας διασφαλίζει τη σταθερότητα της περιοχής”

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας – Βουλγαρίας, μετά το πέρας των εργασιών του 4ου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μιλώντας για όλα όσα συζήτησαν οι δύο πλευρές, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, την οποία επισφραγίζει η επέτειος των 140 ετών από την επίσημη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

Ελλάδα και Βουλγαρία, έχουμε αποφασίσει μαζί, να βαδίσουμε στο δρόμο της Ειρήνης και της Ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενέργεια, μεταφορές και εμπόριο αλλά και η κοινή μας στάση στην ασφάλεια και το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν τα παραπάνω υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Στον τομέα της ενέργειας οι δύο χώρες προσβλέπουμε στην ασφάλεια και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών. Χαίρομαι που πια και η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει επισήμως με 20% στο έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης, για πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Από την πλευρά του ο Μπόικο Μπορίσποφ είπε : “Η ενέργεια αποτελεί τομέα προτεραιότητας στις οικονομικές μας σχέσεις”, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σαφή διακηρυγμένη πολιτική βούληση να συνεχιστούν διμερή και περιφερειακά ενεργειακά έργα όπως η διασύνδεση φυσικού αερίου Ελλάδα-Βουλγαρία (IGB) και ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. “Η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ενεργειακής αγοράς με ίση μεταχείριση όλων των έργων είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε να έχουν οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια σε δίκαιη τιμή αγοράς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

“Η συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο των δύο χωρών μας, αλλά ολόκληρης της περιοχής ως άξονα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, σημείωσε ο κ. Μπόρισοφ.

Οι οικονομικές σχέσεις και η ανοδική τάση στο εμπόριο, ήταν μέρος της συζήτησης των δύο χωρών, ενώ δόθηκε έμφαση πως στο διάστημα Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2019, το εμπόριο μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 9,3% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα είναι από τους πέντε κορυφαίους επενδυτές στη Βουλγαρία, με ελληνικές εταιρείες που επενδύουν σε τραπεζικές, τηλεπικοινωνιακές, μεταλλουργικές, κλωστοϋφαντουργικές, κατασκευαστικές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μάλιστα, έστειλε σαφές μήνυμα από την Αλεξανδρούπολη, αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό.

«Θέλω από την Αλεξανδρούπολη να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας… Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος που σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα και στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα νησιά, με την έναρξη των έργων για τις νέες κλειστές δομές, ενώ έκανε λόγο τόσο για την κατάσταση στη Λιβύη, όσο και για την τουρκική προκλητικότητα.«Από χθες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές. Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται μακριά από τους αστικούς ιστούς. Είναι ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα οι αιτήσεις ασύλου και από εκεί, όσοι δεν δικαιούνται, θα επιστρέφουν στις χώρες προσέλευσής τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της ομιλίας του και συνέχισε:«Η πολιτική μας άλλαξε, τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται καλύτερα και αυτό μας το επιβεβαιώνει η τοπική κοινωνία. Και τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται καλύτερα. Το νομικό μας πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και ευέλικτο. Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, οι αποφάσεις μας υλοποιούνται. Ζητώ να πέσουν οι τόνοι, γιατί είναι προς όφελος της χώρας να κατασκευαστούν σύγχρονες δομές».

«Η στάση μας είναι ψύχραιμη απέναντι στην επιθετική παραβατικότητα, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, ούτε να υποτιμάται αλόγιστα. Οι δυνάμεις της ειρήνης και του δικαίου δεν φωνασκούν, δεν προκαλούν αλλά ξέρουν και να αντιδρούν. Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου χαράζοντας ζώνες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Για την κατάσταση στη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι απόψεις μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας,συμπίπτουν και για τα θέματα της ΝΑ Μεσογείου. Κανένα άκυρο έγγραφο μεταξύ Τουρκίας και του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από εισαγόμενες κρίσεις που έρχονται από μακριά.

«Σας συγχαίρω για τα μέτρα που πήρατε για το μεταναστευτικό. Έχουν μηδενιστεί οι ροές προς τη Βουλγαρία», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, επισημαίνοντας παράλληλα πως «εκτός από το αέριο, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, θα ήθελα σύντομα να λειτουργήσει και ο νέος αυτοκινητόδρομος και η σύνδεση των δύο στρατών».

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.