Μόνο τα “Μαξιλάρια” του ΝΑΤΟ μπορούν να πιέσουν τον Τραμπ μέσα στην Συμμαχία

«Με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία: αν υπάρξει κάποια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει», ανέφερε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης: 70 χρόνια ΝΑΤΟ – Πόσο #wearenato είναι οι Έλληνες

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει έναν κατάλογο με εχθρούς, αλλά θα απαντήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους η πολωνική RZeczpospolita, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η ισπανική El Pais.

Η πρόσφατη στάση του Αμερικανού Προέδρου στην Βόρεια Συρία και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στους Κούρδους (YPG) προβλημάτισε τα “Μαξιλάρια” του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία, Λιθουανία και Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη αποδοχή στην Ουκρανία και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Οι χώρες αυτές (μαζί με την Νορβηγία) είναι αυτές που σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ρωσία θα δεχθούν τα πρώτα χτυπήματα και θα ενεργοποιήσουν το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει γεύμα με εκπροσώπους των χωρών αυτών στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα παύει να είναι το «μαξιλάρι» του ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί ότι στις χώρες αυτές και ειδικά στις Λετονία και Λιθουανία, υπάρχουν ισχυρές ομάδες μάχη του ΝΑΤΟ που εξασκούνται καθημερινά. Το ΝΑΤΟ θεωρεί, όπως δείχνουν και οι ασκήσεις, οι δύο αυτές χώρες μαζί με τις Πολωνία και Νορβηγία είναι που θα δεχτούν τα πρώτα πλήγματα των Ρώσων

 

ViaDiplomacy Newsroom