Μόσχα σε Αθήνα: Αν θίγονται τα συμφέροντα μας από την επέκταση των 12 μιλίων θα πράξουμε ανάλογα

Την δήλωση της κ.Ζαχάροβα στα Ελληνικά ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την μετάφραση, η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε, «η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το πλάτος της χωρικής του θάλασσας έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.»

Όμως συνεχίζοντας η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας φεύγει από το Διεθνές Δίκαιο και συντάσσεται με τα επιχειρήματα της Τουρκίας σημειώνοντας, «αλλά σε πολλές περιπτώσεις, χώρες, για κάποιο λόγο ή για άλλο λόγο, δημιουργούν μια πιο στενή χωρική θάλασσα. Προχωρούμε στην παραδοχή ότι σε αυτό το θέμα τα κράτη διέπονται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου η εδαφική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.» (στην τελευταία πρόταση αναφέρεται σε περιπτώσεις όπως η Ιταλία)

Ενώ η Μαρία Ζαχάροβα κλείνει την ανακοίνωση της με ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα σε περίπτωση που επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, «η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα.Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου θίγονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα αντιμετωπίσουμε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ανάλογα με την αξία της. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό.»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.