Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Η επόμενη προτεραιότητα της Αμερικανικής Διπλωματίας

Ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο υπό ειδική διαχείριση μετά την ΕΛΒΟ, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, που βαίνει προς αξιοποίηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο, εξυγιαίνει και επαναδραστηριοποιεί σημαντικές επιχειρήσεις με χρόνια προβλήματα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Για τον διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος, η ολλανδική Damen που διαθέτει και πρόταση φρεγάτας για το πολεμικό ναυτικό, και ο όμιλος ΟΝΕΧ που έχει και το προβάδισμα αφού θα έχει κεφάλαια από την U.S. International Development Finance Corporation (DFC)

Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι για να περάσουν τα ναυπηγεία σε Αμερικανικά συμφέροντα ώστε να ολοκληρώσουν το σχέδιο τους για τον Αιγαίο και την Μεσόγειο. Τα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο Hub κατασκευής και συντήρησης πλοίων στην Μεσόγειο. Τα ναυπηγεία Σύρου πρόσφατα πήραν την πιστοποίηση για συντήρηση σκαφών του 6ου στόλου, κάτι που θα γίνει και σε Ελευσίνα- Σκαραμαγκά, ενώ ο τεράστιος στόλος LNG Ships των Ελλήνων εφοπλιστών που θα μεταφέρει το Αμερικανικό και Αραβικό ΥΦΑ προς τους σταθμούς υγροποίησης της Μεσογείου, θα συντηρούνται στα τρία ναυπηγεία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει και την κατασκευή πολεμικών πλοίων, είτε για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως φρεγάτες, είτε για τρίτες χώρες για τον ίδιο τύπο πλοίου.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.