Νέα φάση στην «ενεργειακή διπλωματία» ΕΕ – Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω Ουγγαρίας;

Σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία, προχώρησε η Ουγγαρία, την περασμένη Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού FGSZ.

Οι αποστολές έχουν ανασταλεί «για αόριστο χρονικό διάστημα», λόγω του τεχνικού προβλήματος., το οποίο παρουσιάστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η Ουκρανία λαμβάνει ποσότητες φυσικού αερίου από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, από τη στιγμή που η Ρωσία διέκοψε τις παροχές αερίου προς το Κίεβο τον Ιούνιο λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, Naftogaz, επιβεβαίωσε την διακοπή και αποκάλεσε την ουγγρική κίνηση «αναπάντεχη και ανεξήγητη».

Η FGSZ τόνισε ότι διέκοψε την παροχή προς την Ουκρανία για να αυξήσει το διαθέσιμο αέριο για το εσωτερικό της Ουγγαρίας. Με τον χειμώνα να πλησιάζει, εκφράζονται φόβοι ότι η Ουκρανία θα αδυνατεί να παράσχει θέρμανση σε πολλές κατοικίες, καθώς και ενέργεια σε ενεργοβόρες βιομηχανίες χωρίς το ρωσικό αέριο.

Σημειωτέον, τα νοικοκυριά της χώρας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο για θέρμανση. Στο 45% των κατοικιών, το φυσικό αέριο είναι η μόνη επιλογή όταν έχει κρύο.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας βρισκόταν στο 56% στις αρχές του μήνα, στα 3,3 δισ. κυβικά μέτρα, και συνεχίζεται να αντλείται αέριο προς αποθήκευση, σύμφωνα με τα στοιχεία των ουγγρικών αρχών ενέργειας.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση των αγωγών στη Μαύρη Θάλασσα, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του South Stream, δήλωσε ο εκπρόσωπος της South Stream Transport, Jasper Jansen.

Παρά τις Ευρωπαϊκές απειλές, σύμφωνα με τον Michael Sasse, επικεφαλής της γερμανικής Wintershall, η τοποθέτηση αγωγών θα ολοκληρωθεί κανονικά, καθώς βρίσκονται σε διεθνή ύδατα. Όπως εκτίμησε ο Sasse, από τη στιγμή που οι αγωγοί θα βρεθούν στο βυθό της θάλασσας, αναγκαστικά θα πρέπει να λυθούν και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών έργων της Gazprom Alexander Siromyatin είχε κάνει μία δήλωση που προκάλεσε έκπληξη, ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αναμένει από τη Βουλγαρία να χορηγήσει άδεια για την κατασκευή του South Stream λίγο μετά τις πρόωρες εκλογές της 5ης Οκτωβρίου.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 4 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βουλγαρίας για μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τον ανταγωνισμό στις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της ενέργειας. Άλλες διαδικασίες επί παραβάσει που σχετίζονται με άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν αν δεν σταματήσουν οι παρατυπίες, πρόσθεσε.

Όλα δείχνουν ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα αποτελέσει το κυρίαρχο αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά το προσεχές δίμηνο που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε κάποια μορφή συμβιβασμού στα πλαίσια της επιζητούμενης ενεργειακής σταθερότητας στην Ευρώπη με κεντρικό διαμεσολαβητή το Βερολίνο που φαίνεται ότι διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.