Ο «άγαρμπος» τρόπος που έμαθαν οι Αμερικανοί για την Ελληνογαλλική Συμφωνία

Όπως αποδείχθηκε, και με θόρυβο, η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αγορά Πολεμικών Πλοίων όπως αυτή έκρινε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και του Έθνους. Όσοι προέτρεξαν να μιλήσουν για πιέσεις από άλλες χώρες, για εκβιαμούς, για προτεκτοράτα και άλλα, διαψεύσθηκαν, επίσης με θόρυβο.

Εξάλλου ακόμα και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε σημειώσει πως «στο τέλος η Ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιο πλοίο θα αγοράσει». Και αυτό είναι απόλυτα λογικό για τις ΗΠΑ αφού οι επενδύσεις που έχουν κάνει στην Ελλάδα σε Ενέργεια και Τεχνολογία, δεν θα μπορούσαν να «απειληθούν» από μια μη αγορά Αμερικανικών φρεγατών.

Αυτό όμως είναι κάτι άλλο από την στάση που πρέπει να κρατάς σε έναν σύμμαχο όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες σου δίνουν κεντρικό ρόλο στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Δεν γίνεται μέχρι πριν λίγες ημέρες να συζητάς για όσα εσύ ζήτησες (να θυμίσουμε οι Αμερικανοί είχαν πει «πείτε μας τι όπλα θέλετε») και στο τέλος να αφήνεις να το μαθαίνουν οι σύμμαχοι σου μέσα από διαρροές, επειδή δεν είχες το θάρρος να το ανακοινώσεις ο ίδιος.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε την Δευτέρα το πρωί, σε όχι προγραμματισμένη συνάντηση, στο Υπουργε΄΄ιο Εξωτερικών. Ο Αμερικανός Πρέσβης δεν αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα αγόρασε τις Γαλλικές φρεγάτες, κατανοούν απόλυτα το λόγο οι Αμεριακανοί, αλλά για το τρόπο που το έμαθαν οι ΄΄ίδιοι.

Φυσικά και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για το συμφέρον μας, αλλά δεν συμπεριφέρεσαι έτσι όταν εσύ ο ίδιος μιλάς για σχέσεις που είναι στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.