Ο απαραίτητος κ. Γιώργος Καμίνης στη σύγχρονη ελληνική διπλωματία

Πριν από τρία χρόνια η συντακτική ομάδα του Via Diplomacy είχε στείλει μια σειρά από ερωτήσεις στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη προκειμένου να φιλοξενήσουμε μία συνέντευξή του στην ανάλογη στήλη.

Αν και δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους, παρά την αμοιβαία καλή θέληση, Ωστόσο, παρακολουθώντας την  πορεία του Δήμου και του ίδιου του Δημάρχου, ο γράφων αισθάνεται ότι δικαιώνεται για την αρχική του εκτίμηση όσον αφορά στις ικανότητες του κ. Γ. Καμίνη να αναδείξει την πόλη των Αθηνών  στα πλαίσια της «διπλωματίας των πόλεων».

Το γεγονός ότι ο κ. Γιώργος Καμίνης, διεκδικεί το Βραβείο Καλύτερου Δημάρχου στον Κόσμο,  το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από τον θεσμό City Mayors Foundation, δεν πρέπει να αγνοηθεί ή να χαθεί στις ιδεοληψίες ή πεποιθήσεις του καθενός μας χωρίς πρώτα να προσδιορίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  της αυτοδιοικητικής θητείας του κ. Γιώργου Καμίνη, που τον κατέστησαν αναγνωρίσιμο διεθνώς.

Ανάμεσα σε αυτά , συγκαταλέγονται , ο τρόπος λειτουργίας του δήμου, η δυνατότητα ανοικτής & ισότιμης πρόσβασης σε δεδομένα και υπηρεσίες, η κοινωνική πολιτική, η οικονομική διαχείριση κ οι οικονομικές ευκαιρίες, η καινοτομία, η αντιμετώπιση των έκτακτων κρίσεων (μεταναστευτικό), η συνολική πολιτική παρουσία και σίγουρα η καθημερινότητα του πολίτη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια από τα απτά κι οφθαλμοφανή επιτεύγματα του κ. Γιώργου Καμίνη:

 1. Προχωρά σε έναν ”ανοιχτό” δήμο, ως προς την πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες για τον πολίτη. Ο Δημος Αθηναιων ειναι ο πρωτος φορεας που εφαρμόζει πλήρως την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων (ψηφιακή υπογραφή) και διαθέτει 75 πλήρως ”ηλεκτρονικές ” υπηρεσίες. Επίσης, είναι ο πρώτος δήμος –και γενικά δημόσιος φορέας– που η εκτέλεση του προϋπολογισμού του φαίνεται online στο διαδίκτυο.
 2. Έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό οικονομικά δήμο. Το λογιστικό έλλειμμα 50 εκ. που παρέλαβε το 2010 από τον Κακλαμάνη, έχει γίνει λογιστικό πλεόνασμα 23,5 εκ. το 2015.
 3. Παρά τη γενική άνοδο των φορολογικών συντελεστών, ο Δήμος Αθηναίων έχει μειώσει τα οικιακά δημοτικά τέλη 6% τα τελευταία 4 χρόνια και πάνω από 10% τα επαγγελματικά.
 4. Επίσης, ενίσχυσε τις κοινωνικές δομές με καθημερινή στήριξη 26.000 δημοτών (10.000 οικογένειες εκ των οποίων 5.500 παιδιά).
 5. Συνεργάστηκε με τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής και Επανένταξης (Δύο Κοινωνικές Πολυκατοικίες, Κοινωνικό Πλυντήριο, Κέντρο Εξεύρεσης Εργασίας κλπ).
 6. Η Αθήνα το 2015 σημείωσε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών 4,2 εκ τουρίστες. Η Αθήνα ανέβηκε 20 θέσεις παγκοσμίως στο συνεδριακό τουρισμό.
 7. Παράλληλα, ο Καμίνης ανακοίνωσε μαζί με Aegean και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την ψηφιακή καμπάνια τουριστικής προώθησης της Αθήνας
 8. Παρέλαβε το κτίριο της Βίλας Αμαλίας (Αχαρνών και Χέυδεν) από την πολυετή κατάληψη και το έκανε μέσα σε 3 χρόνια σχολείο.
 9. Πήρε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, επίσης από κατάληψη, και τη μετατρέπει σε χώρο κοινωνικής καινοτομίας ζωντανεύοντας και πάλι τη γειτονιά της Φωκίωνος Νέγρη.
 10. [Επίσης: Υπογράφεται η συμφωνία για τις ανακατασκευή των κινηματογράφων Απόλλων και Αττικόν.
 11. Αρχίζει η αποκατάσταση στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας (Σύνταγμα – Μοναστηράκι – Ομόνοια) με πεζοδρομήσεις.
 12. Ολοκληρώνεται το Σεράφειο Κολυμβητήριο (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη) και εξελίσσεται σε κέντρο για τον Πολιτισμό και την Επιχειρηματικότητα) ]
 13. Ένα χρόνο πριν κορυφωθεί η κρίση με το προσφυγικό παραχώρησε τον Ελαιώνα, όπου έγινε η δομή φιλοξενίας που σήμερα έχει 2.200 πρόσφυγες. Παράλληλα προχώρησε το θεσμό της προσωρινής στέγης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ σε 280 διαμερίσματα, για 1.350 ανθρώπους. Συγκρότησε πρωτοβουλία 50 ευρωπαϊκών πόλεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και είναι υποψήφιος για Δήμαρχος του Κόσμου 2016.

… Ας έχουμε υπόψη μας ότι στο μέλλον οι  δήμαρχοι θα αυξήσουν την επιρροή τους στην χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και των τοπικών θεμάτων που είναι πιθανό να προσελκύσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Υποθετικά η διπλωματία της πόλης θα μπορούσε να είναι μία καλή εναλλακτική λύση για τη στρατηγική θέση της Χώρας και του brand name της. Είναι καιρός για το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. να θέσει την επεξεργασία της διπλωματίας των πόλεων στην εθνική ατζέντα.

Τώρα εάν τα παραπάνω χάνονται στην ακίνητη ρόδα των Χριστουγέννων, στις αυθαίρετες συμπεριφορές εργαζομένων του Δήμου, και σε κάποιες αστοχίες ορισμένων συνεργατών ή υπαλλήλων του Δήμου, αυτά ας τα αναζητήσει ο κ. Δήμαρχος στα του οίκου του!

Τα πεπραγμένα του , πάντως, θα τον ακολουθούν!

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.