Ο χρόνος είναι πλέον με την Ελλάδα – Διεθνοποιείται η κρίση με την Τουρκία

Το βράδυ του Σαββάτου, το Πρακτορείο Anadolu προχώρησε σε διάψευση της είδησης ότι η Τουρκία μεταφέρει άρματα μάχης στην Ανδριανούπολη με αφορμή την Ελληνοτουρκική κρίση, αλλά πρόκειται για δραστηριότητα της δεύτερης στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια

Η Τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την διάψευση μέσω του Anadolu μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφού η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου σε ελάχιστα λεπτά. Επίσης, την ίδια ημέρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε πολεμικές απειλές εναντίον της Ελλάδας. «Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται. Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης». ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ σημείωσε πως η Τουρκία και λαός είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα και για κάθε αποτέλεσμα.

Αυτά τα δύο συνδυαστικά είναι που ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις σε όλο το κόσμο με αρκετά διεθνή δίκτυα να αναφέρονται επικριτικά. Αυτό είναι και το όφελος της Ελλάδας, όσο ο χρόνος περνάει η Ελληνοτουρκική κρίση διεθνοποιείται με αποτέλεσμα η Διεθνής κοινή γνώμη να στέκεται αρνητικά πλέον σε όλες τις κινήσεις και δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Και όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την Τουρκία, τόσο πιο επιθετικές θα γίνονται οι δηλώσεις, αλλά κυρίως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη του Τούρκου Προέδρου να βρει την βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάτι παρόμοιο έχει ζήσει η Ελλάδα και την περίοδο πριν την επίθεση της Ιταλίας. Για περισσότερους από 5 μήνες η Ιταλία υπό την πίεση της Γερμανίας και των εξελίξεων, προκαλούσε την Ελλάδα ώστε να την σύρει σε μια πολεμική αναμέτρηση. Αντίθετα η Ελλάδα τότε όχι μόνο κέρδισε χρόνο, αλλά και όλη την Διεθνή κοινή γνώμη η οποία στάθηκε απέναντι στην Ιταλία.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.