Ο ελληνισμός έχει ανάγκη μια δυνατή Ελλάδα

Σε πολύ θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Η επίσκεψη στο Φανάρι του επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος συνοδευόταν από τον Γιώργο Κακλίκη, Πρέσβη επί τιμή και υπεύθυνος του Τομέα Τουρκικών και Βαλκανικών Υποθέσεων, κράτησε περισσότερες από δύο ώρες γεγονός που έδωσε την δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων σε ευρωπαϊκά θέματα όσο και θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Όπως είπε ο Πατριάρχης, η γνωριμία του και η φιλία του με τον κ. Θεοδωράκη είναι παλιά και υπάρχει μεταξύ τους μια σχέση εμπιστοσύνης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την υποδοχή και εξήρε την προσωπικότητά του, η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης και αναγέννησης της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα στον επικεφαλής του Ποταμιού στην Πατριαρχική Τράπεζα, στο οποίο παρέστησαν και τα μέλη της Αυλής του Πατριαρχείου. Μετά, αφού ήπιαν τον πατροπαράδοτο ελληνικό καφέ -όπως τον παρήγγειλε ο Πατριάρχης- στην αίθουσα του Πατριαρχικού θρόνου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος αποχαιρέτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη, εκφράζοντάς του την ελπίδα, οι προσπάθειές του να είναι προς το καλό της Ελλάδας, του ελληνισμού και των σχέσεων των δύο χωρών.

Μεταξύ των δύο ανδρών, υπήρξε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να προσφέρει μεταξύ άλλων, το κόκκινο βιβλιαράκι με τίτλο “Αυτό είναι το Ποτάμι”, το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον τού Πατριάρχη. Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς επελέγη το όνομα του Ποταμιού και δήλωσε εντυπωσιασμένος γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας βλέπει θετικά το Ποτάμι.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μας, εμού προσωπικώς και όλων μας στο Πατριαρχείο διότι υποδεχόμαστε έναν πολιτικό της Ελλάδας με τον οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε, έχουμε παλαιά φιλία από τότε που ήταν δημοσιογράφος και τα λέγαμε σε συνεντεύξεις κ.τ.λ. Έχει έρθει κατ’ επανάληψη εδώ, συναντιόμαστε και στην Ελλάδα και πάντοτε χαίρομαι όταν ξαναβλέπω αγαπητά πρόσωπα, παλαιούς φίλους. Τώρα δε που έχει μία καινούρια ιδιότητα ο κ. Θεοδωράκης, του ευχόμαστε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο, να έχει επιτυχία και να συμβάλει στη βελτίωση των πολιτικών πραγμάτων της Ελλάδας, της γενικότερης κατάστασης της Ελλάδας, η οποία κατά κοινή ομολογία, διέρχεται μια κρίση και μια δύσκολη καμπή της ζωής και της Ιστορίας της. Είναι πολύ φυσικό οι ευχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου να είναι μαζί του, μαζί με όλους τους πολιτικούς, που σημαίνει μαζί με τον ελληνικό λαό, τον οποίο περιβάλλουμε με στοργή και με αγάπη, σαν μητέρα Εκκλησία. Καλωσορίζουμε τον κ. Θεοδωράκη, τον ευχαριστούμε διότι είχε επικοινωνία και με τους εκπροσώπους της ομογένειας σήμερα το πρωί και του ευχόμαστε και στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή όλα τα καλά του Θεού».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε από την πλευρά του:

«Είναι για εμένα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή που με δέχτηκε ο Πατριάρχης. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συναντιόμαστε. Σήμερα είχαμε την δυνατότητα, για ακόμη μια φορά, να συζητήσουμε πολλά σημαντικά θέματα στα οποία δραστηριοποιείται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Θα πρέπει να πω ότι ο Πατριάρχης ξεπερνά τα όρια, όχι μόνο του Πατριαρχείου αλλά και του Ελληνισμού. Πάντα, στις συναντήσεις μου στο εξωτερικό και στο κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, μπορώ να διακρίνω πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητά του. Σήμερα του επανέλαβα ότι ένας άνθρωπος με αυτή τη δύναμη οπλίζει και τον θεσμό του Πατριαρχείου αλλά και τις αξίες τις οποίες μαζί υπερασπιζόμαστε. Ο Πατριάρχης είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές δηλώσεις στο Πατριαρχείο αλλά θα πρέπει να πω ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και θα πρέπει να συνταχθούμε πίσω από κάποιες αρχές που θα φέρουν ανάπτυξη στην χώρα. Πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μόνο το οικονομικό θέμα. Η οικονομική δυσπραγία και η οικονομική κατάρρευση πολλές φορές φέρνει και άλλα τινά. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περιοχή γεωπολιτικά και υπάρχει ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη η οποία θα σημάνει ενδυνάμωση του ρόλου μας, στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε φυσικά και οικολογικά θέματα και άλλες πρωτοποριακές δράσεις του Πατριάρχη, οι οποίες συνήθως απασχολούν τα Διεθνή Μέσα, και ελπίζω να έχω την δυνατότητα να τον συναντώ και να μου δίνει τις σοφές συμβουλές του. Για ακόμη μια φορά τον ευχαριστώ που με δέχτηκε».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.