Ο Ερντογάν παραδίδει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα το σύμβολο που έχει ανάγκη,την Αγία Σοφία

Το τελευταίο διάστημα, και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την Αγία Σοφία, ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ Ατατούρκ από την συνείδηση των Τούρκων.

Ακόμα περισσότεροι θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία. Όλοι έχουν δίκιο, μόνο που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν προσπαθεί να αποκαθηλώσει όσα πρέσβευε ο Κεμάλ Ατατούρκ, και δεν προσπαθεί να δημιουργήσει απλά μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο Ισλάμ, το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με το Ισλάμ των Οθωμανών, καμία σχέση με το Ισλάμ των Αράβων, αλλά ένα δικό του πολιτικό Ισλάμ που θα επιβληθεί σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Αυτό θα το πετύχει παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ηγέτη και υπερασπιστή όλων των μουσουλμάνων και ειδικά των ακραίων. Επί μια δεκαετία επικεντρώθηκε σε αυτό τον σκοπό, στοιχοποίησε τον αιώνιο εχθρό των μουσουλμάνων, το Ισραήλ, υποστήριξε τους τζιχαντιστές στην Συρία και την Βόρεια Αφρική, οργάνωσε και συντόνισε τρομοκρατικές ομάδες μουσουλμάνων στην Ασία, ενώ στην Αφρική σε χώρες όπως η Σομαλία παρουσίασε ένα φιλανθρωπικό προφίλ διεισδύοντας σε όλες τις βαθμίδες της χώρας.

Για το σκοπό αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος στήριξε την Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία ήταν το ιδανικό όχημα για την πορεία αυτή, για ένα νέο Ισλάμ. Η Κοινωνία των Αδελφών Μουσουλμάνων , γνωστή ως Μουσουλμανική Αδελφότητα, είναι μια οργάνωση ισλαμιστών που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928 από τον μουσουλμάνο λόγιο και δάσκαλο Χασάν αλ-Μπάννα. Το σύνθημα της Αδελφότητας είναι παραδοσιακά «Πιστοί αλλά Αδελφοί». Αυτό το σύνθημα επεκτάθηκε σε πέντε μέρη: «Ο Αλλάχ είναι ο στόχος μας, Το Κοράνι είναι το Σύνταγμα, Ο Προφήτης είναι ο ηγέτης μας, Τζιχάντ είναι ο δρόμος μας, Θάνατος για χάρη του Αλλάχ είναι η επιθυμία μας».

Σύμφωνα με την αποστολή της οργάνωσης, σκοπός είναι να φέρει τους Σουνίτες και Σιίτες κοντά, κάτι το οποίο όμως είναι ουτοπικό. Ο πραγματικός σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος στο Ισλάμ και πιο συγκεκριμένα να εμβολιστεί το Σουνιτικό Ισλάμ το οποίο ελέγχει ανά την υφήλιο η Σαουδική Αραβία. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολιτικές προεκτάσεις οι οποίες θα παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του κόσμου όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι

Όμως μετά την εκδίωξη της από την πολιτική ζωή της Αιγύπτου, η οργάνωση έχασε το φυσικό της πολιτικό ζωτικό χώρο και τα σχέδια της για την δημιουργία της δικής της Μέκκα στην Αίγυπτο, το τζαμί στην περιοχή Ισμαηλία όπου τον Μάρτιο του 1928 ο Χασάν αλ-Μπάννα ίδρυσε την οργάνωση

Ο Τούρκος Πρόεδρος λοιπόν, με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πετυχαίνει δύο ουσιαστικά πράγματα πέρα από την ικανοποίηση στο εσωτερικό της χώρας του. Για πρώτη φορά, κάτι που δεν τόλμησε να κάνει ούτε ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης, Ισλαμοποιεί την Πόλη και προσπαθεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της. Από μια Πόλη όλων πολιτισμών, να γίνει μια Πόλη του Ισλάμ. Επίσης δίνει την δυνατότητα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους να αποκτήσουν την εμβληματικό χώρο που τους λείπει.

Σε λίγα χρόνια από σήμερα, από την Κωνσταντινούπολη θα ξεριζωθεί όχι μόνο οτιδήποτε χριστιανικό, αλλά οτιδήποτε θυμίζει Βυζάντιο και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακόμα και αλλαγές στο καθεστώς του Πατριαρχείου θα είναι συγκλονιστικές. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα βρεθούν σε όλα τα καίρια σημεία της Πόλης και με την ανοχή του προστάτη τους, θα καταλάβουν όλο το δυτικό τρόπο ζωής της Πόλης, επιβάλλοντας συνθήκες ζωής πρωτόγνωρες για τον Τούρκο της Κωνσταντινούπολης.

Το μόνο που μπορεί να φρενάρει την πορεία αυτή του Ερντογάν και της Τουρκίας, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ένταξη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει την κατάσταση σε όλη την Βόρεια Αφρική και στην Τουρκία.

Προς το παρόν όμως ένας τέτοιος σχεδιασμός σταματά στα σχέδια των Άγγλων, δημιουργούς των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι μοναδικές χώρες που στηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο είναι η Αγγλία και η Γερμανία, με την πρώτη να μην κρατά ούτε καν τα προσχήματα.

Για την ιστορία, Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, της Ρωσίας, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.