Ο Ερντογάν συσπειρώνει γύρω του το ακραίο Ισλάμ με αντιχριστιανικό αγώνα και πόλεμο με «άπιστους»

Χώρες όπως αυτές της Βαλτικής που μαστίζονται ακόμη από την ισλαμοφοβία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν γιατί η Τουρκία μετέτρεψε και πάλι την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Αυτό δήλωσε από την μακρινή Μαλαισία πολιτικός την Κυριακή τονίζοντας επίσης πως «αυτές οι χώρες παρέμοθν σιωπηλές ενώ το Ισραήλ σχεδιάζει να κατεδαφίσει το τζαμί al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ. Τώρα διαμαρτύρονται για την Αγία Σοφία που λειτουργεί ως τζαμί». Αυτά δήλωσε ο Abdul Hadi Awang, ειδικός απεσταλμένος της Μαλαισίας στη Μέση Ανατολή και ηγέτης του μαλαισιανού ισλαμικού κόμματος PAS)

Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου για την Αγία Σοφία έχει συσπειρώσει γύρω του το ακραίο Ισλάμ σε όλο τον κόσμο, το οποίο μάλιστα το βάζει απέναντι σε όσες χώρες που κρίνουν την στάση του όχι μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, αλλά ακόμα και αυτή μέσα στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Λίγες ημέρες πριν, το ΝΑΤΟ ζήτησε και από τα 29 μέλη της Συμμαχίας την έγκριση για το στρατιωτικό σχέδιο υπεράσπισης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει εκβιάζοντας στήριξη του ΝΑΤΟ στην Βόρεια Συρία.

Οι κίνδυνοι από την συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία με την επιθετικότητα της σε άλλο μέλος της Συμμαχίας, της Ελλάδας, οδηγεί σε τοπική διάσπαση, δεν περνά απαρατήρητη από τις ηγεσίες των Βαλτικών Χωρών. Μια κρίση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική πτέρυγα, ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, θα είναι όχι μόνο ένα δυσάρεστο μήνυμα για την συνοχή της Συμμαχίας, αλλά και μια βολική εξέλιξη για την Ρωσία.

Πόλεμο με τους άπιστους Έλληνες και Αρμένιους

Ο Ερντογάν είναι έτοιμος να «δώσει» και αυτό που ζητάει το ακραίο Ισλάμ, έναν πόλεμο με τους άπιστους όχι στα εδάφη τους, αλλά έξω από αυτά. Η σύγκρουση με την χριστιανική Ευρώπη, όπως συμβαίνει με την Γαλλία, αλλά και ένας πόλεμος με την Ελλάδα, θα συσπειρώσει ακόμα περισσότερο το ακραίους Ισλαμιστές δημιουργώντας γύρω του μια ασπίδα προστασίας τέτοια που θα μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε προσπάθεια ανατροπής του.

Με τον ίδιο τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλεύεται και την κρίση στον Καύκασο ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Με την ρητορική του προστάτη όλων των μουσουλμάνων, η Τουρκία επεμβαίνει τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά στην κρίση.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.