Ο Ερντογάν ζήτησε την επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις από Τουρκικής πλευράς, με απειλές, παροτρύνσεις και τελεσίγραφα είναι σε τέτοιο αριθμό που κανείς δεν θυμάται ούτε να τις αναφέρει.

Η παρουσίαση χαρτών που “βύθιζουν” νησιά και περιορίζουν την Ελλάδα κυριαρχικά, η προσπάθεια να εκτεθεί η Ελλάδα στο προσφυγικό και στον Έβρο ήταν και πάλι τόσο έντονη, που στο τέλος περνούσαν απαρατήρητα.

Από την Ελληνική πλευρά τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα εδώ και σχεδόν έξι μήνες. Η Ελληνική κυβέρνηση σε όλους τους συμμάχους είχε κάνει ξεκάθαρο πως το Ελληνικό Σύνταγμα δεν δίνει καμία άλλη επιλογή αν παραβιαστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι δηλώσεις, με την σειρά, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Άμυνας και τέλος του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρες και όχι επαναλαμβανόμενες. Η άσκηση νότια της Καρπάθου τις προηγούμενες ημέρες ήταν και το τελευταίο σαφές μήνυμα, όχι προς την Τουρκία, αλλά προς τον ίδιο τον Ερντογάν. Οποιαδήποτε δράση θα φέρει τέτοια αντίδραση που η ήττα στα μάτια της κοινής γνώμης της Τουρκίας θα είναι βέβαιη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό, και όχι μόνο, μέλλον του Τούρκου Προέδρου.

Ο τελευταίος χρειάζεται επειγόντως μια νίκη να την παρουσιάσει στον Τουρκικό λαό, στην Λιβύη, στην Συρία, το Ιράκ και στην Ανατολική Τουρκία, ακόμα μάχεται, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι ακραίοι μουσουλμάνοι βλέπουν ότι η προστασία που τους έχει τάξει δεν είναι αυτή που παρουσίαζε

Η επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία δεν έγινε φυσικά για να τα βρει με την Ελλάδα. Μια παράταση χρόνου είναι ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση ακόμα με την δύση, η μάλλον καλύτερα με τον δυτικό πολιτισμό.

Η στάση της Τουρκίας στον Έβρο, η υπόθεση της Αγίας Σοφίας, η επίθεση στους Γάλλους με το επεισόδιο στην Μεσόγειο, και η συνεχιζόμενη απειλή προς την Ελλάδα, μια χώρα που λόγω αντιμετώπισης της Πανδημίας είναι ψηλά στην εκτίμηση της Διεθνούς κοινής γνώμης, τον αναγκάζει να μην έρθει σε ρήξη.

Θα χρειαστεί στήριξη από την Δύση στην Λιβύη, στην Βόρεια Συρία όπου πραγματοποιεί μια πολιτισμική γενοκτονία και στο Βόρεια Ιράκ όπου πραγματοποιεί, το 2020, μια πραγματική γενοκτονία.

Και η Ελλάδα, πολύ σοφά κινείται για να λύσει τα θέματα, δεν εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να αφήσει το πρόβλημα και πάλι να διαιωνίζεται, αλλά συζητά, ακόμα και με υποχωρήσεις εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία, να λύσει τα θέματα προς όφελος της

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.