“Ο Κόσμος το 2015” (The World in 2015 Gala Dinner)

Με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκδοσης στην ελληνική γλώσσα  “Ο Κόσμος το 2015” (The World in 2015 Gala Dinner) διεξήχθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν  οι τρόποι κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών  της Ελλάδος, η διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

“Για την κυβέρνηση που θα προκύψει δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης στη συζήτηση με τον Executive Editor, Daniel Franklin και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, με θέμα: “Greece’s Election: what do we envisage for 2015» .

Την εκδήλωση συντόνισε ο Executive Editor του περιοδικού The Economist Daniel Franklin, ο οποίος περιγράφοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές για το 2015 μίλησε για θετική παγκόσμια ανάπτυξη, αν και εύθραυστη. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέθεσε τις εξής προβλέψεις: ΗΠΑ 3,2% – Δυτική Ευρώπη 1,4% – Ανατολική Ευρώπη 2,1% – Ασία 6% – Μέση Ανατολή/Βόρεια Αφρική 4,1% – Λατινική Αμερική 2,8% – Αυστραλασία 2,7% – Ιαπωνία 1,6% – Υποσαχάρια Αφρική 4,5%. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι το 2015 ο κόσμος θα υποδεχτεί περισσότερες εταιρείες από την Κίνα.

Ο Κόσμος το 2015 του Economist θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά (σε μία έκδοση της Hazlis & Rivas) μαζί την εφημερίδα Αγορά την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015.

Από τις ομιλίες στο The World in 2015 Gala Dinner ξεχωρίσαμε τις ακόλουθες τοποθετήσεις των προσκεκλημένων:

 

Γκίκας Xαρδούβελης, Υπουργός Οικονομικών

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα – με τον υψηλότερο αποπληθωρισμό, το υψηλότερο χρέος και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στην Ευρώπη – αποτελεί τον ιδανικό αποδέκτη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 550 δις ευρώ το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ από κοινού με τον υποψήψιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη στο δείπνο που διοργάνωσε το περιοδικό Economist με την ευκαιρία της παγκόσμιας έκδοσης τάσεων και προβλέψεων The World in 2015.

O ίδιος διευκρίνισε ότι το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 15,9 δις ευρώ (2,9%*550). «Υπάρχει, βέβαια, η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης αν η χώρα πάψει να βρίσκεται υπό πρόγραμμα. Σήμερα, όμως βρίσκεται σε πρόγραμμα», σημείωσε. Αναφερόμενος στην επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, διαμήνυσε ότι για την κυβέρνηση που θα προκύψει «δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου».

«Εάν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα θα εισπράξει €7,2 δις και θα έχει πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για περίπου έναν χρόνο», πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης. Περιγράφοντας αυτήν τη νέα σχέση, μεταξύ άλλων, μίλησε για πιστωτική γραμμή στήριξης που «αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δις, από το ΤΧΣ». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη ότι η γρήγορη επίτευξη της συμφωνίας θα επιτρέψει τη στροφή του ενδιαφέροντος στην πραγματική οικονομία, η οποία «το 2014 αναμένεται να καταγράψει θετικό πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,7%» και «το 2015 – αν δεν χαθεί σημαντικός χρόνος από την εκλογική διαδικασία και τη νέα διαπραγμάτευση – μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στον επίσημο στόχο του 2,9%».

O υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι, στο πλαίσιο προσδιορισμού της νέας σχέσης με τους εταίρους, «είναι καλή στιγμή να ανοίξει και η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», το οποίο «εξυπηρετείται χωρίς προβλήματα». Όπως είπε, «οι τόκοι είναι χαμηλοί» και το χρέος «δεν αποτελεί πονοκέφαλο στην οικονομική πολιτική τουλάχιστον για 7 χρόνια», ενώ «η μέση διάρκειά του είναι 17 χρόνια από 6 χρόνια που ήταν το 2011». Ο ίδιος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η νέα κυβέρνηση πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα» και «πιθανόν τη μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά».

«Ωστόσο, αν υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης, χωρίς ορατό αποτέλεσμα και χρόνο ολοκλήρωσης και αν υπάρξουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους και το τι μπορεί να δώσει η πλευρά των δανειστών, ή μονομερείς ενέργειες που θα εκτρέπουν τη χώρα από υφιστάμενες υποχρεώσεις, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά και για εκτροχιασμό της οικονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδούβελης.

Σχολιάζοντας αιτιάσεις του κ. Δραγασάκη περί «ολιγαρχών» στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι οι όποιοι «ολιγάρχες» οφείλονται στη μη ανταγωνιστική ελληνική οικονομία.

«Η οικονομία ήταν έτοιμη να αρχίσει ανοδική πορεία. Χάσαμε ήδη 1,5 μήνα. Ακόμη προλαβαίνουμε. Είναι πολύ σημαντικό η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει αυτήν την πορεία», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Γιάννης Δραγασάκης, Βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό που περιέγραψε ο κ. Χαρδούβελης είναι η Ελλάδα των μνημονίων», είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τηρούν ουδέτερη στάση απέναντι στις ελληνικές εκλογές, όπως είπε, «σε αντίθεση με το 2012».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την Ελλάδα που υποφέρει, που αντιστάθηκε από την αρχή και προειδοποίησε», ανέφερε, στέλνοντας το μήνυμα ότι το κόμμα του επιδιώκει «να συμβάλει στην αλλαγή και όχι στη διάλυση της Ευρώπης», όπως και στην ανάδειξη «μιας νέας Αριστεράς του 21ου αιώνα και στην ελλάδα και στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στη στάση μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις επικείμενες εκλογές, είπε μεταξύ άλλων:

  • Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε.
  • Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει χρέος, αλλά θέλουμε να δούμε πώς προέκυψε και ενδιαφερόμαστε να το διαπραγματευτούμε.
  • Τα μνημόνια δεν δεσμεύουν τη χώρα, αλλά πρέπει να εξεταστούν γιατί παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη νέου δημοσιονομικού πλαισίου. Αναφερόμενος στους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, επισήμανε ότι αυτά θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση του παλιού χρέους και πρόσθεσε πως δεν είναι ρεαλιστικά «αν δεν διαλυθεί η κοινωνία». Αναρωτήθηκε δε «πώς θα χρηματοδοτήσουμε τη νέα ανάπτυξη που χρειαζόμαστε;». Ως προς την προωθούμενη ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, σημείωσε ότι «δεν απαντά στο αναπτυξιακό πρόβλημα της Ευρώπης» και πως «θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις επενδύσεις».

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία, αλλά προφανώς δεν είμαστε κλεισμένοι στα γραφεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί με αξιωματούχους της Γερμανίας για τις προθέσεις του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν αφορά μια αντιπαράθεση Ελλάδας και Γερμανίας. «Σεβόμαστε πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «συνομιλητές μας είναι η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

«Εμείς εκφράζουμε τη βούληση του ελληνικού λαού, σεβόμενοι το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο θέλουμε να παραμείνουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση στην Ελλάδα «δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και θεσμών και εμπιστοσύνης», δηλώνοντας: «πόλεμος στη διαφθορά, πόλεμος στη διαπλοκή».

Vivian Reding, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τ. Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν ήταν προετοιμασμένοι για τη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας που μεσολάβησε τα τελευταία χρόνια εξέφρασε στην εκδήλωση του Economist η τ. Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Viviane Reding, η οποία εμφανίστηκε επιφυλακτική για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2015. Η ίδια σημείωσε ότι το νέο έτος οφείλει να αποτελέσει έτος «καταπολέμησης του λαϊκισμού» και «ανάκτησης της αυτοπεποίθησης» από τους πολιτικούς της Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Αγγελική Φράγκου εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη για το 2015, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας τις θετικές προοπτικές από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η ίδια στάθηκε στις ευκαιρίες από την εξέλιξη της τεχνολογίας στην οποία άλλωστε οφείλεται, όπως επισήμανε, η μείωση του κόστους στο πετρέλαιο, φέρνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amundi Hellas Σπύρος Κρητικόπουλος προέβλεψε για το 2015 ανάπτυξη 2,7% για τις ΗΠΑ, λιγότερο από 1% στην Ευρωζώνη και 6% στην Ασία. Αναφερόμενος στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, υπογράμμισε μεν τον θετικό αντίκτυπο στην ώθηση της ανάπτυξης, αλλά συγχρόνως στάθηκε στις αποπληθωριστικές πιέσεις τις οποίες η ίδια εξέλιξη προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία.

10368200_607523112711587_1316740435655569920_n 1486613_607520426045189_2298868150529023682_n 1546380_607514879379077_4654171664271748106_n 10920904_607514669379098_8758256215867672580_n

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.