Ο Πρόεδρος του ΟΛΑ και ο Υπουργός Εξωτερικών «καθάρισαν» την άστοχη φράση η «Σούδα του Βορρά»

Το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν πολλές υπερβολές για την Αλεξανδρούπολη και δεν ήταν όλες απ΄ό την Τουρκία. Στην Ελλάδα, όπως γίνεται συνήθως, με αφορμή την εξυπηρε΄τηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το λιμάνι και τον Οργανισμό Λιμένος, η Αλεξανδρούπολη απέκτησε μυθικές δυνατότητες με την φράση η «Σούδα του Βορρά» να κυριαρχεί. Έπρεπε να επισκεφτεί την περιοχ΄ή ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να ξεκαθαρίσει τις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής, καθώς επίσης και ο πραγματικός ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμέμος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχα΄ήλ, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε τις προτεραιότητες με την σωστή σειρά: «Είχαμε από την αρχή, από το 2019, τρεις κατευθυντήριους άξονες:

-Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας και νομίζω με τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο καθαρή έννοια, το εθνικό συμφέρον.

-Ο δεύτερος αφορά το οικονομικό το εμπορικό κομμάτι. Το λιμάνι θα εξελιχθεί θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και θα παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή.

-Το τρίτο είναι το ενεργειακό. Το υγροποιημένο αέριο ο νέος Σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από δω και η διασύνδεση με τον TAP θα οδηγήσει στο να γίνει Αλεξανδρούπολη στο να γίνει η Θράκη νέος ενεργειακός κόμβος. Κι όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μία ακμάζουσα Ευρώπη».

Στον πρώτο άξονα ο Υπουργός ξεκαθάρισε δύο πολύ σοβαρά θέματα. Το πρώτο είναι ότι το λιμάνο εξυπηρετεί την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ μόνο. Το δεύτερο, και κρίσιμο, ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο πως το λιμάνι πρέπει να περάσει σε χέρια τα οποία δεν είναι αντίθετα με τα Εθνικά συμφέροντα.

Στον δεύτερο άξονα δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας, το λιμάνι είναι εμπορικό και ως τέτοιο και μόνο θα λειτουργήσει.

Τέλος, ο τρίτος άξονας που είναι εξαρτημένος από τους δύο πρώτους, την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη. «Συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μία ακμάζουσα Ευρώπη»

Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ: Η επίσκεψη του Υπουργού έρχεται σε μία περίοδο μετασχηματισμού της ευρύτερης περιοχής

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπλης, στην δήλωση του μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών ξεκαθάρισε -ακόμα περισσότερο και με την ιδιότητα του – την πραγματική αποστολή του Λιμανιού: «στη λήξη σχεδόν μίας εκπληκτικής χρονιάς επίτευξης ιστορικών υψηλών στη διακίνηση φορτίων και επιτυχούς συμμετοχής μας σε επιχειρήσεις προώθησης στρατιωτικών φορτίων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, υποδεχθήκαμε σήμερα με χαρά και ιδιαίτερη τιμή τον Υπουργό Εξωτερικών της πατρίδας μας κ. Νίκο Δένδια.  

Η επίσκεψη του Υπουργού Δένδια έρχεται σε μία περίοδο μετασχηματισμού της ευρύτερης περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο, κρίσιμο για την ανάπτυξη και ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.  Μία περίοδο στην οποία ο Οργανισμός, υλοποιώντας με συνέπεια πολιτικές καθιέρωσης στρατηγικού βάθους σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμα του λιμένα ενώ αυξάνει με αποτελεσματικότητα τις εμπορικές και στρατιωτικές του παραμέτρους, ισόρροπα και παράλληλα.  

Τέλος, θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω το γεγονός ότι ο λιμένας παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός λιμένας, ανεξάρτητα από το είδος και την ιδιαιτερότητα των φορτίων που διακινεί. Και ως τέτοιος πρόκειται να αναπτυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του βορειοανατολικού άκρου της πατρίδας μας.»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.