Ο Ψευτομουφτής Ξάνθης πέρασε το όριο στον Εχίνο

Στις 21 Μαϊου,   ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά αναφερόμενος στην νέα απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Τουρκία που θα ίσχυε κατά τις ημέρες της εορτής του Μπαϊραμιού, από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου, τόνισε ότι, «αν πάρουμε τα μέτρα μας τώρα, θα δούμε τα αποτελέσματα αργότερα.

Δεν γνωρίζουμε πόσο θα συνεχίσει ο αγώνας κατά του ιού, γι’ αυτό σχεδιάζουμε τη ζωή μας σε συνδυασμό με ορισμένα μέτρα». Αυτή ήταν μια στάση που κράτησε όλος ο Μουσουλμανικός κόσμος ,ακόμα και στις πιο εβληματικές θρησκευτικές τοποθεσίες.

Δύο μήνες πριν, και πάλι στην Τουρκία και πριν η Πανδημία πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, χιλιάδες Μουσουλμάνοι πιστοί που επέστρεψαν από προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία τέθηκαν σε καραντίνα, λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού όπως είχε γίνε γνωστό από Τούρκους αξιωματούχους.

Στην Ελλάδα όμως οι μουσουλμάνοι έπεσαν και πάλι θύματα ενός ωμού εκβιασμού και συνειδητής παραπληροφόρησης και παραπλάνησης από τον καταδικασμένο ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Ενώ στην πόλη της Ξάνθης οι μουσουλμάνοι ακολούθησαν τις οδηγίες της Πολιτείας και του νόμιμου Μουφτή, στην ορεινή περιοχή ο καταδικασμένος ψευτομουφτής καλούσε τους πιστούς στα τζαμιά για προσευχή ή παρότρυνε σε προσευχές στα σπίτια σε ομάδες οικογενειών.

Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι των περιοχών του Εχίνου κυρίως, που έχουν έναν αυξημένο εγωϊσμό και είναι πιο εξαρτημένοι από τις παράλληλες δομές που λειτουργούν ως παρακράτος, δεν επισκέπτονταν μεν τζαμιά καθώς ήταν κλειστά στο πλαίσιο του περιορισμού του κορωνοϊού, αλλά προτίμησαν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε σπίτια συγγενών τους, ύστερα από προτροπές του ψευδομουφτή και των ιμάμηδων του, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό και να μολύνει δεκάδες ανθρώπους.

Το γεγονός δε ότι οικογένειες, πολυπληθείς και ευρείες, με άτομα όλων των ηλικιών, ζούν μαζί στην συγκεκριμένη κοινωνία, μετέτρεψε τις οικίες και την οικογενειακή ζωή σε σημεία με «κλειστούς πληθυσμούς» όπου η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού γινόταν πολύ γρήγορα και εύκολα.

Αυτή η δράση του παράτυπου καταδικασμένου για μίσος ψευτομουφτή είναι μια κανονικότητα στον Εχίνο και στην ορεινή περιοχή γενικότερα. Τα κηρύγματα μίσους μέσα στα τζαμιά, και τα κηρύγματα στα καφενεία των χωριών, δημιουργούν στους κατοίκους ένα φοβικό και μειονεκτικό σύνδρομο που ουσιαστικά τους οδηγεί ακόμη και να διακινδυνέψουν την υγεία τους, αφού οι συγκεκριμένοι κύκλοι (θρησκευτικοί- προξενικοί) ενισχύουν την καχυποψία τους και την επιφυλακτικότητα τους σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία ή μέτρο. Ακόμη και ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι είναι και φαρμακοποιός, ως απολύτως εξαρτημένος από τον ψευδομουφτή, ενίσχυσε αυτήν την καχυποψία και τον εγωισμό των Εχινιωτών

Αυτή την φορά όμως η δράση του καταδικασμένου για μίσος ψευτομουφτή είχε άμεσο αντίκτυπο. Η μόνιμη πρακτική του να ακολουθεί ανθελληνική δράση έχει μακροχρόνια αρνητικά αποτελέσματα στους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Μύκης, όπως είναι η απομόνωση, η αποφυγή ένταξης στην σύγχρονή ελληνική κοινωνία, η αποφυγή λήψης ελληνικής παιδείας και η γενικότερη αποφυγή μόρφωσης, για να μπορεί να ασκεί ανεμπόδιστα την επιρροή του ποντάροντας στο θρησκευτικό συναίσθημα που το μετατρέπει σε φανατισμό.

Στην περίπτωση όμως, της πανδημίας με τα δεκάδες κρούσματα και τους νεκρούς από κορωνοϊό που συνδέονται με την δική του διάθεση ανυπακοής, όπως ο ίδιος και ο «στρατός» του ακολούθησαν, τους καθιστά υπόλογους για το δυσμενές αποτέλεσμα και την ειδική δύσκολη συνθήκη που βιώνει ο Νομός Ξάνθης.

Σίγουρα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, για να μην πούμε ότι ευθύνεται κυρίως αυτός για τον σκοταδισμό που βιώνει η ορεινή περιοχή, σε συνδυασμό με την μόνιμη αδράνεια της ελληνικής πολιτείας. Η ευθύνη βέβαια επιμερίζεται και στον τοπικό Δήμαρχο που ούτως ή άλλως ανήκει στην δική του σφαίρα επιρροής.

Τεράστιες ευθύνες Περιφέρειας και Δήμων

Σε αυτή την κατάσταση που περιήλθε ο Εχίνος και ο Δήμος Μύκης, συντέλεσε και η ακατανόητη ολιγωρία της Περιφέρειας και των Δήμων . Οι υπηρεσίες δεν είχαν τον κατάλληλο συντονισμό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποτελεσματικότητα. Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και ο γνωστός πλέον Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, με πολιτικά κριτήρια δεν ενταντικοποίησαν τα μέτρα, με αποτέλεσμα η πόλη της Ξάνθης να είναι ο μόνος μεγάλος δήμος της χώρας στον οποίο είχε επιβληθεί καραντίνα.

Μάλιστα ο Αντιοδήμαρχος του, Μανώλης Φανουράκης, και αυτός γνωστός πλέον στην Ξάνθη για την στάση του απέναντι στον Ψευτομουφτή, σε μια αψυχολόγητη ενέργεια, μετά τα αποτελέσματα στον οικισμό Δροσερό, πέταξε την μάσκα απαξιώνοντας τις οδηγίες των ειδικών, και δίνοντας το σύνθημα για χαλάρωση.

Ακόμα χειρότερα έγιναν τα πράγματα για την περιοχή αφού δεν φρόντισαν να εξηγήσουν στο πανελλήνιο ότι η καραντίνα δεν επιβλήθηκε στην Ξάνθη, αλλά σε ένα μόνο ορεινό χωριό.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.