Ο «σκακιστής του τρόμου» είναι έτοιμος να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια

Η Πανδημία, οι εξελίξεις σε Αφγανιστάν, Ειρηνικό και Ανατολική Μεσόγειο, ΄έχουν πάρει τα μάτια του κόσμου από μια περιοχή όπου είναι έτοιμη να εκραγεί και πάλι, τα Βαλκάνια. Στην Βοσνία – Ερζογοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με «μαέστρο» τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς.

Στη Βοσνία, οι ηγέτες της Σερβικής πλειοψηφίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα συχνά απειλούν να εγκαταλείψουν την ομοσπονδία για να ενταχθούν στη Σερβία, διαλύοντας έτσι ουσιαστικά τη χώρα,στο Μαυροβούνιο οι φιλοσερβικές πολιτικές δυνάμεις  κυβερνούν τη χώρα, ενώ το Βελιγράδι διαρκώς απευθυνεται στους Σέρβους που ζουν στις γειτονικές χώρες να ενωθούν σε ένα «Σερβικό Κόσμο », σε ένα κράτος.

Με την Κίνα να έχει κάνει οικονομική κατάληψη στην Σερβία, την Ρωσία να ε΄ίναι ο παραδοσιακός πολιτικός ελεγκτής της χώρας, και την Τουρκία να υπόσχεται οικονομική συνεργασία καθώς και έλεγχο του μουσουλμανικού πληθυσμού, ο Σέρβος Πρόεδρος με την σειρά του προσπαθεί να τοποθετήσει την Σερβία ως την βασική πολιτική και στρατιωτική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η χώρα προχωρά σε νέες προμήθειες ΄όπλων από Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και σύντομα Τουρκία, ενώ την επίδειξ΄η πολιτικής δύναμης την είδαμε πρόσφατα στο Μαυροβούνιο και στο «πολεμικό κλίμα» που δημιούργησε με αφορμή την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ΄πως η Σερβία έχει ετήσια αύξηση σε εξοπλιστικά περίπου 45% ενώ η αύξηση αυτή είναι 5η μεγαλύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο και η μεγαλ΄υτερη στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Βούτσιτς επιδιώκει να ενσωματώσει επίσημα στην Σερβία την περιοχή των Σέρβων στο Κόσοβο

Η ένταση τις τελευταίες ώρες στο Κόσοβο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Βούσιτς. Η Σερβία διατηρεί μια de facto κατοχή στα Βόρεια της χώρας όπου βρίσκεται ο Σερβικός πληθυσμός και η οποία πετυχαίνεται μέσω ενός δικτύου τοπικών πολιτικών παραγόντων και εγκληματικών ομάδων οι οποίες τρομοκρατούν οποιονδήποτε τολμά να ακολουθήσει μια διαφορετική γραμμή από το Βελιγράδι. 

Τις προηγούμενες ημέρες η Πρίστινα με μια οδηγία απαίτησε από τα αυτοκίνητα με άδεια Σερβίας να αποκτήσουν προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας πριν εισέλθουν στη χώρα. Η απόφαση αυτή αύξησε την ένταση με το Βελιγράδι να μετακινεί στρατεύματα σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει την ηγεσία του Κοσόβου και να περάσει το μύνημα πως δεν θα υπάρξει καμιά εξέλιξη χωρίς την Σερβία.

Την Πέμπτη, οι πρόεδροι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου εξέφρασαν ανησυχίες για την κατάσταση στην περιοχή και εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Οι πρόεδροι εξέφρασαν ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και επίσης τον κοινό στόχο τους να διατηρήσουν τη σταθερότητα ως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», σημείωνε η ανακοίνωση.

Η σ΄χέση με τον Ράμα και τον Ερνοντάν

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικώνν στην Σερβία, ο Αλεξάντερ Βούσιτς προχώρησε σε συμφωνία με την οποία Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην χώρα δίχως βίζα. Λίγες ημέρες αργότερα ο Βούσιτς βρέθηκε στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο σε μια κλειστή συνάντηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διαχειρίζεται αυτή την στιγμή έναν στρατό από πρώην τζιχαντιστές, μαχητές της Συριακής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και αυτόνομους Ουιγούρους. Τους περισσότερους τους χρησιμοποιεί στην Συρία, την Λιβύη, το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, και πρόσφατα στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για έναν «στρατό» που πολέμα τον οποιονδήποτε εχθρό της Τουρκίας, ακόμα και ομόθρησκους, χωρίς η τελευταία να χρειάζεται να δώσει λόγο για τις παρεμβάσεις της.

Αν ο Βούσιτς αποφασίσει να προσαρτήσει τμήμα του Κοσόβου με πόλεμο, είναι β΄έβαιο ότι και αυτός θα χρησιμοποιήσει Proxies και όχι τον Σερβικό στρατό, και η ελεύθερη κίνηση «Τούρκων πολιτών» προς την Σερβία θα φέρει στην περιοχή πολλούς πρόθυμους του Ερντογάν ώστε ο ίδιος να αποκτήσει επιρροή.

Την ίδια στιγμή ο Βούσιτς προσπαθεί να αποκτήσει με τον Ράμα μια σ΄χέση συνεργασίας, οικονομική κυρίως, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα. Οι Αμερικανοί είναι σύμφωνοι με την προσέγγιση Βελιγραδίου – Τιράνων, ειδικά με την Πρωτοβουλία «Open Balkans», αφού θεωρούν ότι η διαχείριση του Βούσιτς είναι η καλύτερη λύση αυτή την στιγμή.

 

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.