Ο ΣΥΡΙΖΑ «εμβόλισε» την Διακομματική για την Θράκη – Στυλιανίδης: Η κατάλληλη πρόεδρος η Ντόρα Μπακογιάννη

Το προεδρείο της εξέλεξε η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης. Πρόεδρος εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Κατρούγκαλος και γραμματέας ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στη πρώτη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διακομματική επιτροπή να δημιουργήσει δύο ομάδες εργασίας, μια που θα μελετήσει τα οικονομικά και συναφή ζητήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και μια δεύτερη που θα μελετήσει όλα τα θεσμικά ζητήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στην επιτροπή τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ που στηρίζει και στηρίζεται από τον Αχμέτ Μετέ (παράτυπος μουφτής)

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το καλημέρα «εμβόλισε» την Διακομματική Επιτροπή αφού τοποθέτησε τον βουλευτή Ξάνθης, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Πρόκειται για τον βουλευτή ο οποίος στηρίζει και στηρίζεται από τον παράτυπο μουφτή Ξάνθης, καταδικασμένο για μίσος και ο οποίος κάνει αντιποίηση αρχής.

Θα είναι αφελής κάποιος αν πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν θα συζητά με τον Αχμέτ Μετέ τις εισηγήσεις προς την επιτροπή. Να σημειώσουμε ότι ο Αχμέτ Μετέ, είναι άνθρωπος της Άγκυρας στην περιοχή, και πληρώνεται από τα μαύρα ταμείο του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Κάνει συναντήσεις στην Τουρκία με τον Τσαβούσογλου ενώ συχνά βρίσκεται στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα όπου παίρνει οδηγίες από τον Πρέσβη.

Ευρυπίδης Στυλιανίδης: Η Ντόρα Μπακογιάννη η πιο κατάλληλη για την προεδρία της επιτροπής

«Επειδή έγινε αναφορά στο πρόσωπό μου (εν. στην πρώτη συνεδρίαση), με τιμά συνάδελφοι από άλλα κόμματα ν’ αναφέρονται με τόσο καλά λόγια στο πρόσωπό μου, αλλά εγώ θεωρώ ότι στην παρούσα φάση η κα Μπακογιάννη είναι άριστη επιλογή. Έχει την κυβερνητική εμπειρία και το κύρος που απαιτείται. Έχει τις προσβάσεις που απαιτούνται στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, ώστε να έχουμε συμμάχους. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η θέση, αλλά το αποτέλεσμα». Αυτή ήταν η απάντηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ερώτημα γιατί δεν τοποθετήθηκε Θρακιώτης βουλευτής ως πρόεδρος στην Διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης της Θράκης μέσω του «Χ»

Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υπογράμμισε την ανάγκη να ακουστεί η τοπική κοινωνία. Για να επιτευχθεί το παραπάνω πρώτον η Επιτροπή θα συνεδριάσει σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Θράκης και στον Βόρειο Έβρου. Δεύτερον, θα ζητηθούν εγγράφως οι προτάσεις όλων των φορέων της περιοχής –επαγγελματιών, πρωτογενούς τομέα, της εκκλησίας εκπροσώπων της μειονότητας, του πανεπιστημίου, κλπ, ενώ σύμφωνα με τον κο Στυλιανίδη θα αξιοποιηθούν και ήδη συνταγμένες μελέτες, όπως αυτή του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος για την βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής.

Νούμερο 1 προτεραιότητα σύμφωνα με τον κο Στυλιανίδη είναι το πόρισμα να ακολουθήσουν ενέργειες. Γι’ αυτό στόχος είναι «η Επιτροπή να καταλήξει σε πολύ σαφές, συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πόρισμα». Προς αυτή την κατεύθυνση παραίνεσε τα μέλη της Επιτροπής «να κάνουμε όλοι πολύ συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις που να μας βοηθήσουν να σηκωθούμε γρήγορα οικονομικά». 

Τέλος, προς την κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεων, ο ίδιος θα εισηγηθεί το ‘δεύτερο σκέλος’ της Επιτροπής, ήτοι την Διυπουργική Επιτροπή, ώστε τα πορίσματα της Διακομματικής να βρίσκουν άμεση υλοποίησης από τα κυβερνητικά Υπουργεία και να μην μείνουν στα συρτάρια.

Οι αποφάσεις της επιτροπής

Η επιτροπή αποφάσισε επισκέψεις στη Θράκη για συναντήσεις με φορείς της περιοχής. Αποφάσισε επίσης να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα υπηρετήσει τη διαβούλευση με προτάσεις και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.

Με στόχο «να μην αφεθεί ανεκμετάλλευτη καμία πηγή έμπνευσης και γνώσης”, η πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε τους βουλευτές να προτείνουν κατάλογο τεχνοκρατών με γνώση και άποψη για τη Θράκη. “Θέλουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση και τις περισσότερες δυνατές προτάσεις», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της, η επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε προτάσεις οι οποίες δεν θα είναι ευχολόγιο, να μην είναι ένα απλό άθροισμα αιτημάτων αλλά να έχει προηγηθεί επεξεργασία τέτοια ώστε οι προτάσεις να είναι υλοποιήσιμες.

«Η Θράκη αυτή τη στιγμή περιμένει πολλά από εμάς και πρέπει να ανταποκριθούμε, να βάλουμε τον πήχη ψηλά”, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: “δεν πρέπει να δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιηθούν. Πρέπει όμως από την άλλη, προτάσεις όσο ριζοσπαστικές και αν είναι, να τις εξετάσουμε, να τις επεξεργαστούμε και αν κρίνουμε ότι είναι υλοποιήσιμες να τις εντάξουμε στο πόρισμα μας».

Ομάδες εργασίας

Η αρχική πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Ντόρας Μπακογιάννη ήταν να δημιουργηθούν τρεις ομάδες:

-ομάδα εργασίας αναπτυξιακών θεμάτων της Θράκης (βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη, χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, πολιτικές στήριξης, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, υποδομές κλπ)

-ομάδα εργασίας θεσμικών θεμάτων που θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν ζητήματα παιδείας, κοινωνικών ομάδων, δημογραφικού και μειονότητας (ενσωμάτωση, ισονομία, διαθρησκευτική συνύπαρξη κλπ)

-ομάδα εργασίας διασυνοριακών θεμάτων που θα επικεντρωθεί στον ακριτικό χαρακτήρα της περιοχής (μεταναστευτικό, προσφυγικό, συνοριακά ζητήματα, ασφάλεια από πλημμύρες, ζωονόσοι, ενίσχυση συνοριακών δομών).

Μετά από επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας της τρίτης ομάδας (διασυνοριακών θεμάτων), η επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας, δηλαδή ομάδα για τα θέματα ανάπτυξης και ομάδα για τα θεσμικά θέματα.

“Για την τρίτη ομάδα εργασίας, αυτή των διασυνοριακών θεμάτων, έχουμε ερωτηματικά. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να ενταχθούν στις ομάδες εργασίας για την ανάπτυξη και τα θεσμικά ζητήματα. Το να ξεχωρίζουμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό μόνο για τη Θράκη ή τα θέματα διασυνοριακής ασφάλειας, δεν ξέρω αν είναι θέματα της επιτροπής”, είπε η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Είμαι έτοιμη να αποδεχθώ τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας. Ο λόγος που είχα προτείνει την 3η ομάδα εργασίας ήταν προκειμένου να υπάρξει καλύτερος επιμερισμός, με την έννοια ότι διασυνοριακά θέματα υπάρχουν. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποφάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί, για παράδειγμα, για τα τελωνεία δεν έχουν εφαρμοστεί αποφάσεις. Δεν έχω κώλυμα να γίνουν δύο ομάδες. Προσπάθησα να διευρύνω τη θεματολογία ώστε να μην είναι δυσλειτουργικές οι ομάδες από το μέγεθός τους και μόνο. Μπορούμε να μείνουμε σε δύο ομάδες εργασίας, την οικονομική και τη θεσμική», απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Μια και το θέτετε έτσι, είναι ένα καλό δείγμα ότι εννοούμε οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό που λέμε ότι αυτή η επιτροπή πρέπει να ομονοήσει», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

«Αποφασίζουμε λοιπόν δύο ομάδες εργασίας», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως αν στην πορεία των εργασιών της επιτροπής κριθεί αναγκαίο, τότε μπορεί να γίνει και η 3η ομάδα εργασίας.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.