Οι ΗΠΑ προχωρούν στην ενεργειακή απεξάρτηση και της Λευκορωσίας

«Η πρώτη αποστολή πετρελαίου των ΗΠΑ θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία αυτήν την εβδομάδα. Αυτή η ανταγωνιστική συμφωνία ενισχύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας και εκπληρώνει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο με κυβερνητικούς ηγέτες στο Μινσκ.» Αυτό ανέφερε με tweet ο Αμερικανός Υπουργός Μάικ Πομπέο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Μάικ Πομπέο βρέθηκε στην Λευκορωσία όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Πομπέο και Λουκασένκο, συζήτησαν τότε για τους τρόπους με τους οποίους η Λευκορωσία μπορεί να ενισχύσει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να επεκτείνει το εμπόριο και τις επενδύσεις. Με δήλωση ο Μάικ Πομπέο, σημείωνε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τη Λευκορωσία ως κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα.

Η επίσκεψη Πομπέο στο Μινσκ βέβαια, μόνο τυχαία δε μπορούσε να θεωρηθεί, εκείνη την παρούσα χρονική συγκυρία. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο η ρήξη ανάμεσα σε Λευκορωσία και Ρωσία αφού η Λευκορωσία αποφάσισε να προμηθεύεται από τη Ρωσία το 30-40% των ποσοτήτων που χρειάζεται σε πετρέλαιο, ενώ το υπόλοιπο θα το προμηθεύεται από χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία και ενδεχομένως από το Καζακστάν, σύμφωνα με τότε δήλωση του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει πετρέλαιο και παράγωγα στην Λευκορωσία από τις 1η Ιανουαρίου και ο λόγος ήταν η πίεση που ασκούσε η Μόσχα ώστε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι αυτό μάλιστα, θα γινόταν συζήτηση και για την προσάρτηση της Λευκορωσίας από την Ρωσία κάτι που θα έφερνε αλλαγές στο σύνταγμα της Ρωσίας και θα άνοιγε ο δρόμος για την επέκταση της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι το Μίνσκ θα αγοράζει πετρέλαιο σε αγορές εκτός της Ρωσίας με βάση τις διεθνείς τιμές. «Το ζήτημα συνίσταται για μια ακόμη φορά στην αγορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και όχι μόνο από την Ρωσία, κάτι που αρχίσαμε να το κάνουμε», είχε πει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να δούμε στην πράξη πως θα γίνει αυτό. Τα αδέρφια μας λοιπόν από την Ανατολή μας φοβίζουν λέγοντάς μας ότι αυτό θα μας κοστίζει ακριβά. Αλλά αν δεν υπολογίσουμε , δεν δοκιμάσουμε, νομίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γι αυτό αποφασίσαμε να αγοράσουμε πετρέλαιο αζερινό, σαουδαραβικό, νορβηγικό, αμερικανικό , δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το πετρέλαιο, αλλά σε διεθνείς τιμές», είχε συνεχίσει στην δήλωση του ο Αλεξάντρ Λουκασένκο

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.